Οι ρυθμιστές του θηλασμού: Η ορμόνη της μητρότητας και η ορμόνη της αγάπης

Οι ορμόνες που παίζουν βασικό ρόλο στο θηλασμό είναι δύο: η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Η πρώτη ελέγχει την παραγωγή του γάλακτος και η δεύτερη την απελευθέρωσή του.

Οι ορμόνες από τη στιγμή της σύλληψης είναι οι πρωταγωνίστριες της εγκυμοσύνης. Τη στηρίζουν, δίνουν το σύνθημα για να ξεκινήσει ο τοκετός, ρυθμίζουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Χάρη στις ορμόνες το σώμα σας αλλάζει και προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το έμβρυο που μεγαλώνει.

* Προλακτίνη: Η ορμόνη της μητρότητας!

Η παραγωγή του γάλακτος στο στήθος ελέγχεται από την ορμόνη προλακτίνη. Η έκκρισή της αυξάνεται σταδιακά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται μετά τον τοκετό. Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνεται η παραγωγή της στον οργανισμό της μητέρας.Έτσι, όσο πιο συχνά θηλάζετε τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται στο στήθος και η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του μωρού σας! Αποστολή της δηλαδή, είναι να προετοιμάσει το στήθος για το θηλασμό και να εξασφαλίσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στην απαιτούμενη ποσότητα.

Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που αναστέλλει και την παραγωγή ωαρίων και την περίοδο - προσέξτε ομως, δεν είσαστε όμως 100% καλυμμένες στο ενδεχόμενο μιας καινούριας, “κολλητής” εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα αντισυλληπτικά μέτρα κατά την περίοδο του θηλασμού.

* Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης!

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη του έρωτα, της αγκαλιάς, της σύνδεσης. Πρόκειται για μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από νευρικά κύτταρα της περιοχής του υποθαλάμου. Το όνομά της προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «ωκύς» και «τόκος» που σημαίνει γρήγορος τοκετός. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως είναι μία ορμόνη πραγματικά απαραίτητη κατά τον τοκετό. Εκτός από εκείνη την περίοδο, εντοπίζεται κατά τον θηλασμό, τη λοχεία, τον οργασμό και τη σωματική επαφή. Η βασική της επιρροή εντοπίζεται στον δεσμό της μητέρας με το βρέφος καθώς και μεταξύ των συντρόφων στα ζευγάρια.

Η ορμόνη αυτή βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος. Η λειτουργία αυτής της ορμόνης, που δίκαια ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, είναι πραγματικά θαυμαστή. Η ορμόνη φτάνει στο ζενίθ της αμέσως μετά τη γέννηση. Οι γιατροί μάλιστα μπορούν να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό της ορμόνης με την τοποθέτηση του μωρού πάνω στη μαμά, αφήνοντας τους ανενόχλητους να γνωριστούν.

Πρώτα τη συναντάμε στην ερωτική πράξη. Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται και στα δύο φύλα κατά τον οργασμό και παίζει ρόλο στη συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού. Κατά την περίοδο της γαλουχίας παράγεται, όταν το μωρό θηλάζει στο στήθος, αλλά ακόμα και στο άκουσμα του κλάματος του μωρού. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό έκλυσης της ωκυτοκίνης.Η θαυμαστή αυτή ορμόνη βοηθά το γάλα να ρέει και να απελευθερώνεται από τον αδένα του στήθους. Χωρίς αυτή δε θα ήταν δυνατόν να θηλάσει κανείς, γιατί το γάλα θα παράγονταν μεν, αλλά δεν θα μπορούσε να φτάσει στο παιδί.

Εντείνει τα συναισθήματα αγάπης και στοργής προς το παιδί σας και το κάνει ευκολότερο για εσάς να προσαρμοστείτε στην νέα κατάσταση και να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη υπομονή τις δυσκολίες. Όταν ένα μωρό κουρνιάζει στο στήθος, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται, οπότε κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού αντί να το κρατάτε στα χέρια με αντικριστά τα πρόσωπα.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved