Εμμηνόπαυση: Πότε μπορούμε να διακόψουμε την αντισυλληπτική θεραπεία;
Υπάρχουν διάφορες ορμονικές αλλαγές στα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Παρ’ όλο που μία γυναίκα στα 50 της είναι περίπου κατά 50% λιγότερο γόνιμη από μία γυναίκα 20 ετών, το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης είναι υπαρκτό.
Γι’ αυτό και η αντισύλληψη είναι σημαντική ιδιαίτερα στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Εφόσον είστε άνω των 50 ετών η αντισύλληψη μπορεί να διακοπεί ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο. Εάν είστε κάτω των 50 και οι περίοδοί σας σταματήσουν θα πρέπει να συνεχίσετε τη χρήση αντισύλληψης για ακόμα δύο χρόνια από αυτή που που πιστεύετε πώς είναι τελευταία περίοδος δεδομένου ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εμμηνορρυσίες δεν έχουν επανέλθει. Οι μέθοδοι απόφραξης ή ο κολπικός σπόγγος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες καταστάσεις διότι η γονιμότητα είναι πολύ μειωμένη.
Από τη στιγμή που συνήθως η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 50 ετών, εφόσον πλησιάζετε αυτή την ηλικία μπορείτε να σταματήστε την αντισυλληπτική θεραπεία και να ξεκινήσετε μία εναλλακτική μορφή μέχρι να είστε σίγουρη ότι έχετε περάσει την εμμηνόπαυση.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν επαναφέρει τη γονιμότητα χωρίς παράλληλα να είναι πάντα και ασφαλές αντισυλληπτικό. Οπότε, εφόσον αρχίσετε να λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πριν από το τέλος της περιόδου η πιθανότητα της εγκυμοσύνης παραμένει.Οι περισσότερες συνιστώμενες μέθοδοι αποκατάστασης δεν είναι αντισυλληπτικές και για το λόγο αυτό συνιστάται ταυτόχρονη αντισυλληπτική αγωγή. Μία μορφή αποκατάστασης η οποία συνδυάζει την αντισυλληπτική θεραπεία είναι η ενδομήτρια συσκευή χορήγησης προγεσταγόνου με την παράλληλη χορήγηση οιστρογόνου.
Οι αιμορραγίες αποκόλλησης που συνδέοντα με τη θεραπεία αρμονικής υποκατάστασης ενδεχομένως να δυσκολεύουν την παρακολούθηση της χρονικής στιγμής της φυσικής εμμηνόπαυσης. Οι εξετάσεις αίματος που λαμβάνονται στην οιστρογονική φάση της διαλείπουσας θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μερικές φορές καθορίζουν τον χρόνο της εμμηνόπαυσης.
Είναι όμως, συνήθως απαραίτητο να διακόψετε τη θεραπεία ώστε το αποτέλεσμα να ισχύει. Σε αντίθεση περίπτωση η αντισύλληψη θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 55 ετών οπότε και είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι δεν είστε πλέον γόνιμη.