Ρινοπλύσεις στα παιδιά: Οδηγίες για κάθε ηλικία

Πώς ακριβώς κάνουμε τις ρινοπλύσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας και πόσο συχνά;

Ρινοπλύσεις στα παιδιά: Οδηγίες για κάθε ηλικία

Οι ρινικές κοιλότητες , αποτελούν το αρχικό τμήμα της αναπνευτικής οδού και παίζουν βασικό ρόλο για την αναπνοή.
Η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι αποτελούν ένα σύμπλεγμα αεροφόρων κοιλοτήτων εντός της κεφαλής.

Αν θα μπορούσαμε να ζωγραφίσουμε απλοικά μια πυραμίδα, η βάση της, ενώνει τους 2 ρώθωνες και η κορυφή της αντιστοιχεί στην περιοχή του ρινοφάρυγγα , εκεί που αναπτύσσονται οι αδενοιειδείς εκβλαστήσεις (<<κρεατάκια>>). Υπαρχει λοιπόν επικοινωνία μεταξύ των ρωθωνων.

Έτσι λοιπόν στις ρινοπλύσεις, θέλουμε ο φυσιολογικός ορός να εισέρχεται στον ρωθωνα να πηγαίνει πίσω στο ρινοφάρυγγα και να βγαίνει απο τον άλλο ρώθωνα.

Στα βρέφη η χρήση φυσιολογικού ορού σε αμπούλες, είναι αποτελεσματική για τις ρινοπλύσεις.

Στα μεγαλύτερα παιδιά , θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα φυσιολογικού ορού και μεγαλύτερη θετική πίεση για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα συστήματα ρινοπλύσεων που βοηθούν, αλλά και η χρήση μιας σύριγγας 10 ή 20 ml , που την γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό (προσοχή να έχει αφαιρεθεί οπωσδήποτε η βελόνα) επιφέρει καλά αποτελέσματα.
Πάντα τα στόμια που τοποθετούμε στους ρώθωνες(στην άκρη της μύτης) θα πρέπει να πλένονται πριν την νέα ρινοπλύση.

Δύο είναι οι θέσεις που μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά οι ρινοπλύσεις. Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά , να ναι ξαπλωμένα σε πλάγια θέση και να τοποθετούμε τον ορό στο ρώθωνα που ειναι προς τα πάνω, μετα γυρνάμε στην αντιθετη μερια το παιδί και το τοποθετούμε στον άλλο ρώθωνα.

ri

Στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει το κεφάλι να ναι σε μια ελαφριά κάμψη προς τα εμπρός (όχι προς τα πίσω) και κάνουμε εναλλάξ τις ρινοπλύσεις.

rii

Επειδή λοιπόν ανατομικά κοντά στην περιοχή που αναπτύσσονται οι αδενοιειδείς εκβλαστήσεις, υπάρχουν και τα στόμια των ευσταχιανών σαλπίγγων (δεξιά και αριστερά), τα οποία επικοινωνούν με το μέσο ους(το αυτί), οι ρινοπλύσεις βοηθούν και στην αποφυγή της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Όσον αφορά τον αριθμό των πλύσεων καλό είναι να γίνονται τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα για τη περίοδο που το παιδί μας έχει ρινική συμφόρηση (<<είναι μπουκωμένο>> ).
Βέβαια την υπόλοιπη περίοδο, φρονιμο θα ήταν σαν συνήθεια , όταν κάνουμε μπάνιο το παιδί μας να κάνουμε και ρινοπλύση.

Όλα λοιπόν ξεκινούν απο την μύτη, οπότε η συχνή καθαριότητα της μύτης, μπορεί να μας βοηθήσει στην αποφυγή και εγκατάσταση φλεγμωνών και στην αποσυμφορησή της. Να μην ξεχνάμε να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να καθαρίζουν (να φυσάνε) την μύτη τους απο μικρή ηλικία.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved