Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας
Τα οφέλη του θηλασμού είναι γνωστά. Μία πρόσφατη μελέτη όμως ενισχύει το θέμα, παρουσιάζοντας τη σχεση νάμεσα στον θηλασμό και στον μειωμένο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας.
Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών που εμποδίζει το φυσικό σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Παρά το γεγονός ότι ο είναι πιο συχνός καρκίνος της παιδικής ηλικίας (και ευθύνεται για περίπου το 30% όλων των καρκίνων στην παιδική ηλικία) λίγα είναι γνωστά για την αιτία της λευχαιμίας σε αυτή την ηλικία.
Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την λευχαιμία περιλαμβάνουν το σύνδρομο Down και την έκθεση στον ιό Epstein-Barr ή την ιονίζουσα ακτινοβολία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών που διαγιγνώσκονται με λευχαιμία δεν παρουσιάζουν κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Δημόσιας Υγείας στο Ισραήλ τα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον έξι μήνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της παιδικής λευχαιμίας συγκριτικά με εκείνα που δεν θηλάζουν. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω μωρά έχουν 19% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με αυτά που θήλασαν για μικρότερη περίοδο ή καθόλου.
Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει από την παιδική λευχαιμία:
Οι συγγραφείς εξηγούν ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, καθώς περιέχει ανάμικτα ανοσολογικά δραστικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς άμυνας. Οι μηχανισμοί αυτοί βελτιώνουν το εντερικό μικροβίωμα του παιδικού οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα τον εφοδιάζουν με πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. «Υπάρχουν ακόμα πολλά που μένουν να μάθουμε για το μητρικό γάλα» δηλώνει ο ερευνητής Efrat Amitay.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν μετά την ανασκόπηση 18 διαφορετικών ερευνών οι οποίες επιλέχτηκαν μετά από αναζήτηση σχετικών άρθρων που είχαν δημοσιευτεί ανάμεσα στον Ιανουάριο του 1960 και τον Δεκέμβριο του 2014.
Δεν αποκλείει όμως μόνο τον παιδικό καρκίνο ο θηλασμός. Τον Απρίλιο, μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαπίστωσε ότι με τον θηλασμό μειώνεται σημαντικά και ο κίνδυνος για την μητέρα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.