Τι να προσέξετε όταν λαμβάνετε σίδηρο
Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό, είτε λόγω διατροφής, είτε λόγω κακής απορρόφησης, μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.Η αναιμία δεν είναι νόσος, αλλά ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται σε περίπου 15-20% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το 50% των εγκύων και το 3% των ανδρών.
Για την αντιμετώπισή της αναιμίας σε κάθε περίπτωση συστήνεται αυξημένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της τροφής ή με τη χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Να θυμάστε ότι η βιταμίνη C βοηθά την απορρόφησή του, ενώ το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν το γάλα και τα αντιόξινα φάρμακα για την πέψη.
Συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας και κυρίως το συκώτι, καθώς και τα όσπρια.
Για να αυξήσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, συνδυάστε με την πρόσληψή του ένα χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ., δηλαδή φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και μπρόκολο, λαχανάκια Bρυξελλών, ντομάτα και χυμό ντομάτας, πατάτες και γενικά λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Αντίθετα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με:
- Kαφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα.
- Kόκκινο κρασί.
- Γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου.
- Φυτικές ίνες, π.χ. σιτηρά ολικής άλεσης.
- σόγια και
- αυγό