Δώδεκα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν
Οι ορμόνες μαζί με το νευρικό σύστημα ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η παρουσία ή η απουσία τους επηρεάζει το μεταβολισμό, την εμφάνιση του ανθρώπου ακόμα και τη συμπεριφορά.
Κάθε ορμονική αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα μας, έχει επιπτώσεις στην καθημερινή σας ζωή. Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε πότε οι ορμόνες μας είναι εκτός ισορροπίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να μας προβληματίσουν, ειδικά αν δεν είναι παροδικά. Ποια είναι αυτά:
1. Χρόνια κόπωση
Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται λίγο κουρασμένος μερικές φορές, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε πολύ συχνά, πιθανόν να φταίνε οι ορμόνες. Μια άλλη αιτία της κούρασης είναι η θυρεοειδική δυσλειτουργία. Μια εξέταση αίματος θα σας βοηθήσει να μάθετε ποιο από τα δύο ευθύνεται για την κόπωση.
2. Αϋπνία
Είναι πιθανόν η προγεστερόνη σας, η ορμόνη παραγωγής ύπνου, να είναι πάρα πολύ χαμηλή . Αν συμβαίνει αυτό, θα έχετε περισσότερα προβλήματα απ 'ότι συνήθως στο να κοιμηθείτε.
3. Προβλήματα μνήμης
Οι αλλαγές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να σας δημιουργούν προβλήματα μνήμης. Θα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα ή να σκεφτείτε καθαρά. Μιλήστε με το γιατρό σας αν υπάρχει κάποια ασυνήθιστο πρόβλημα στη μνήμη σας ή είναι παροδικό.
4. Στομαχικά προβλήματα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να νοιώθετε πόνο στο στομάχι, φούσκωμα ή αναγούλα. Αλλά το στομάχι σας είναι ευαίσθητο και στις ορμονικές αλλαγές, οπότε μην το παραβλέπετε.
5. Πονοκέφαλοι
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αλλά αν υποφέρετε από πονοκεφάλους περίπου την ίδια ώρα κάθε μήνα, θα μπορούσε να οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων σας.
6. Αλλαγές στο μαστό
Αυτό είναι σημαντικό. Αν αισθάνεστε το στήθος σας λιγότερο πυκνό απ 'ότι συνήθως, τότε τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν. Αν το αισθάνεστε πιο πυκνό (και πρησμένο ) από το κανονικό, τα οιστρογόνα σας ανεβαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλήστε στον γιατρό σας. με το γιατρό σας.
7. Ανωμαλίες περιόδου
Εάν η περίοδός σας δεν είναι σταθερή για μήνες, ίσως έχετε πάρα πολλά ή πολύ λίγα οιστρογόνα ή προγεστερόνη. Συζητήστε το με το γιατρό σας, διότι αυτό επίσης θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εμφάνισης κύστεων στις ωοθήκες.
8. Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση συχνά υποφέρουν από εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας λόγω των χαμηλών οιστρογόνων.
9. Κυκλοθυμία ή κατάθλιψη
Ξαφνικές αλλαγές των επιπέδων των οιστρογόνων σας μπορεί να προκαλέσουν χάος σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, επηρεάζοντας τη διάθεσή σας. Ετσι, μπορεί τη μια στιγμή να αισθάνεστε καλά, και μετά από λίγο να νοιώθετε χάλια.
10. Αυξημένη όρεξη
Όταν τα οιστρογόνα σας πέφτουν , επηρεάζεται μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία ελέγχει το αίσθημα της πείνας.
11. Κολπική ξηρότητα
Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό από καιρό σε καιρό. Αλλά αν αισθάνεστε ξηρότητα ασυνήθιστα συχνά, είναι επειδή το επίπεδο των οιστρογόνων σας πέφτει.
12. Χαμηλή λίμπιντο
Εάν αισθάνεστε λιγότερο ενδιαφέρονται για το σεξ από ό, τι συνήθως, μπορεί να είναι λόγω της πτώσης της τεστοστερόνης.
Πηγή:http://know.diply.com