Βασικές συμβουλές για μανούλες που θέλουν να αρχίσουν το τρέξιμο
Τα χουμε ξαναπεί χιλιάδες φορές: Το δρομικό κίνημα ανθεί και προσελκύει όλο και περισσότερους δρομείς. Πολλοί από αυτούς είναι γονείς. Και ως εκ τούτου, και μαμάδες.
Στην αρχή, όταν το αποφασίζεις, θεωρείς ότι δεν θα τα καταφέρεις. Δουλειά, παιδιά και προπονήσεις, σου φαίνονται όχι βουνό, αλλά ολόκληρη οροσειρά.
Εχεις τόσα να κάνεις, (φασίνα, δουλειές, δρομολογια στα σχολεία, μαγειρέματα, δραστηριότητες κ.α.) που το να χωρέσεις στο προγραμμα και συστηματικές προπονήσεις, είναι ένας δύσκολος γρίφος. Αν ο καλός σου δεν έχει σταθερό ωράριο, ή δεν έχεις άλλη βοήθεια μαμάς/πεθεράς, μπορεί να γινει και άλυτος καμιά φορά. Μην περιμένεις να σε καταλαβει κανείς. Ειδικά κανεις που δεν το ζει. Κάνε το καλυτερο που μπορείς και αρκέσου στο να είσαι συνεπής και καλά με τον εαυτό σου. Θα το χρειαστείς όταν όλοι θα αναρωτιούνται τί έχεις, γιατί είσαι κουρασμένη, ή γιατί δε σε πήγαιναν τα πόδια σου στην τελευταία προπόνηση.
Ας δούμε πώς μπορείς όμως να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη, αν έχεις σκοπό να αρχίσεις να τρέχεις:
- Επένδυσε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Πηγαινε σε ένα καλό κατάστημα, δοκιμασε αυτά που σου αρέσουν, και συμβουλέψου τους υπαλλήλλους που ξέρουν.
- Επένδυσε σε ένα καλο μπουστάκι/σουτιέν. Ειναι βασικό για να μπορείς να τρέχεις χωρίς πονους και με σταθερότητα.
- Αν έχεις μικρά μωρά, επένδυσε σε ένα καλό καρότσι που θα μπορεί να...τρέχει. Μπες σε ένα απο τα εκατοντάδες 'running moms' φόρουμ/γκρουπ και διαλεξε καρότσι.
- Ας πάμε στο δυσκολότερο: Είναι ο χρόνος για τις προπονήσεις. Αυτό που λειτουργεί καλά για πολλές μαμάδες ειναι να τρέχουν νωρίς πριν ξυπνήσουν όλοι. Δε θα σου βγαίνει πάντα, και δε γίνεται αν ειναι και ο καλος σου πρωινός στη δουλειά, ή/και τα μωρά ξυπνούν νωρίς. Αλλά ειναι λιγο πιο ασφαλές από το να τρέχεις μεσα στη μέρα, όταν πραγματικά όλα -μα όλα- μπορούν να σου ανατρέψουν το πρόγραμμα ανά πασα στιγμή. Οσο και όπως να το χεις κανονίσει, μία αδιαθεσία του παιδιού, το σχολικό που άργησε, μία κρίση του παιδιού, ένας τσακωμός των παιδιών, ένα κλάμα για να μη φύγεις πάλι από το σπίτι, η μπείμπι σιτερ που άργησε ή ακύρωσε και σε κρέμασε, η μαμά σου που δε μπορεί να κρατήσει τα παιδιά, και γενικά το 'τι να κάνω τα παιδιά για να πάω να τρέξω' είναι ένας παράγοντας που δε μπορείς με τίποτα να προβλέψεις. Ή να παραβλέψεις.
- Ξεκίνα αργά και σταθερά. Το κλειδί είναι να προσθέτεις χιλιόμετρα σιγά σιγά και σταδιακά. Βρες ένα training plan. Αν δε μπορείς από προπονητή, ρώτα κάποιον που ξέρει ή ψάξε στο ιντερνετ. Ή συμβουλέψου έναν ειδικό από το γυμναστήριο της γειτονιάς.
- Κάνε ζέσταμα και αποθεραπεία. Δηλαδή λίγο χαλαρό jogging πριν και μετά. Και διατάσεις! Θα στο πουν και οι ειδικοί, χωρίς αυτά δεν πας πουθενα. Κυριολεκτικά.
- Κάνε walk breaks όσο τρέχεις. Μην τα δώσεις όλα από την αρχή και όταν ζορίζεσαι, κάνε διαλείμματα με βήματα περπατήματος. Δοκίμασε τη μέθοδο run/walk - σε κάποιους ανθρώπους ταιριάζει καλύτερα. Αν τρέχεις και με καρότσι, σίγουρα θα το προτιμήσεις.
- Διάλεξε σημάδια στο δρόμο για να φτάνεις το στόχο σου. Πες για παράδειγμα "θα τρέξω μέχρι την πινακίδα", ή "μέχρι το δέντρο". Βάλε σημάδια και χρησιμοποιήσέ τα για τη στρατηγική σου, την οποία θα βελτιώνεις με τον καιρό.
- Το να τρέξεις στον δρόμο είναι γενικά πιο δύσκολο από τον διάδρομο, οπότε αν εκεί σου είναι πιο εύκολο, προτίμησε το γυμναστήριο, ρυθμιζοντας ταχύτητα, κλίση, χρόνο, απόσταση και ό,τι άλλο σε κάνει να νιωθεις πιο ασφαλής.
- Αν θέλεις ποικιλία, πρόσθεσε και λίγη γυμναστική άλλου είδους. Αν τρέχεις δύο φορές τη βδομάδα, μπορείς την τρίτη σου φορά να την κάνεις σε μία τάξη, ή στα όργανα του γυμναστηρίου, ή ακόμη και να ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλία του σταδίου. Ή αν πηγαίνεις να τρέξεις στο διάδρομο, πρόσθεσε λίγο χρόνο για βάρη στο πρόγραμμά σου.
- Οι ημέρες ξεκούρασης είναι σημαντικές. Ακόμη κι αν έχεις την τύχη να έχεις βοήθεια, μη τρέχεις κάθε μερα. Ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση. Ρώτησε οπωσδήποτε έναν ειδικό για τις βασικές αρχές του προγράμματος που θα ακολουθήσεις.
- Κράτα ημερολογιο. Φτιάξε ένα εξελάκι ή σημείωνε σε ένα ημερολόγιό σου, πόσο και πότε τρέχεις κάθε βδομάδα. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις προγράμματα στο κινητό σου γι αυτό το σκοπό, υπάρχουν δεκάδες.
- Τρώγε καλά, αλλά μην το παρακάνεις. Μην πέσεις στην παγίδα ότι αφού καις θερμίδες, μπορείς να φας περισσότερο. Κάνε υπολογισμούς. Μέτρα τον χρόνο που τρέχεις, βρες στο application ή στο internet πόσο περιπου καις συνυπολογίζοντας τα προσωπικά σου στοιχεια και υπολόγισε πόσο πρέπει να τρως, για να κρατάς το μέτρο.
- Αν φεύγεις για τρέξιμο νωρίς το πρωί, δοκίμασε φρυγανιές με ταχινι, μέλι ή φυστικοβούτυρο για πρωινό. Δε θες να φας πολύ, αλλά χρειάζεσαι καύσιμο για να τρέξεις...
- Διάλεξε ένα μικρό αγώνα και εγγράψου. Ξεκινα με αυτο και δες πώς νιωθεις. Θα σου πει πολλά για το πώς θα συνεχίσεις. Κανόνισε αν μπορείς να σε βλεπουν τα παιδιά σου ή να σε περιμένουν στον τερματισμό. Πέρα από τη δική σου απερίγραπτη συγκίνηση, το να μεγαλώνουν βλέποντας πως η άσκηση είναι μέρος της ρουτίνας σου,είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να τους δώσεις.
Να θυμάσαι: Γίνεται όλο και ευκολότερο με τον καιρό, το αγαπάς όλο και περισσότερο, σου χαρίζει ευεξία, υγεία, συγκινήσεις και μία απίθανη μεταίσθηση.
Αν μπορείς, πάρε συμβουλές από εναν ειδικό/επαγγελματία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, για τον οργανισμό και τις αντοχές σου.
Σήκω, βγες, τρέξε, με παρέα ή χωρίς, με μουσική ή χωρίς, με πρόγραμμα ή χωρίς, αλλά τρέξε. Ποτέ δεν είναι αργά.
Κι ακόμη κι αν είσαι η τελευταία στον τερματισμό να θυμάσαι μια σοφή κουβέντα της δικής μου προπονήτριας: Ακόμη κι αν τερματίσεις τελευταία, είσαι πολύ πιο μπροστά απο όλους αυτους που κάθονται ακόμη στον καναπέ...