Εθισμένη στη ζάχαρη; Ιδού πώς θα αποτοξινωθείς από αυτήν
«Μπορώ να ζω μόνο με γλυκά». Αλήθεια, πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη φράση; Και πόσες φορές, ενδεχομένως, να την έχετε πει κι εσείς οι ίδιες;
Η αδυναμία στα γλυκά δεν είναι απλή υπόθεση και μπορεί να γίνει σοβαρή, όταν η επιθυμία για ζάχαρη γίνει εθισμός. Δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερη ζητάει ο οργανισμός σου. «Σχεδόν εκλιπαρεί ο οργανισμός για λίγη ζάχαρη, ακόμη», τονίζουν οι επιστήμονες.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ο εθισμός στη ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωση της, μεταξύ άλλων βλαβερών συνεπειών, επιταχύνει και τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Αν, λοιπόν, είστε εθισμένες στη ζάχαρη και νιώθετε ότι δε μπορείτε να απεξαρτηθείτε από αυτήν, διαβάστε παρακάτω στρατηγικά βήματα, που συνιστούν κορυφαίοι διατροφολόγοι.
Δείξτε σύνεση
Παλιά, τα γλυκά είχαν μία ιδιαίτερη σημασία και η κατανάλωση τους ήταν κάτι σαν τελετουργικό. Ήξεραν, ότι θα φάνε σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις. Και μάλιστα, κάθε φορά που ερχόταν η στιγμή αυτή, ήταν μία πραγματική απόλαυση. Σήμερα, οι λιχουδιές είναι σε αφθονία και το να φας ένα γλυκό, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Κι αυτό, ακριβώς συμβουλεύει να κάνετε, η επικεφαλής της Ακαδημίας Διατροφολόγων και Διαιτολόγων Αμερικής, να καταναλώνετε γλυκά, μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές. Βάλτε ένα πρόγραμμα και δείξτε σύνεση.
Σκεφτείτε θετικά
Όταν αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να περιορίσετε τις λιχουδιές, θα πρέπει πρώτα να έχετε μία θετική διάθεση και σκέψη για την απόφαση σας αυτή. Αν σκέφτεστε ότι δεν θα τα καταφέρετε γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μη ζητήσετε έστω λίγη ζάχαρη, τότε σίγουρα θα αποτύχετε στην προσπάθειά σας. «Αν σκέφτεστε ότι θα σας είναι δύσκολο, θα σας είναι δύσκολο. Αλλάξτε αυτή την αρνητική προδιάθεση και σκεφτείτε μόνο ότι μπορείτε να τα καταφέρετε», τονίζει η συγγραφέας Kathie Dolgin.
Το κλειδί είναι να μην πεινάτε
Ένα συχνό λάθος, που κάνουμε με τη διατροφή μας, είναι ότι παραλείπουμε γεύματα, καθώς στο ενδιάμεσο τσιμπολογάμε διάφορα, κυρίως μικρές λιχουδιές, που κόβουν την όρεξη, αλλά ενισχύουν την εξάρτηση μας στη ζάχαρη. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και να τρώμε γεύμα ή σνακ (εννοείται υγιεινά) κάθε 3 με 4 ώρες, ώστε να μην πεινάμε και να καταφεύγουμε στις μικρό-λιχουδιές. Προτιμήστε φρούτα ή οι μπάρες δημητριακών.
Σκεφτείτε αν αυτό πραγματικά θέλετε
Προτού ανοίξετε το βαζάκι με το γλυκό και βουτήξετε μέσα το κουτάλι, σκεφτείτε καλά, αν αυτό πραγματικά επιθυμείτε εκείνη τη στιγμή. Αν πραγματικά έχετε ανάγκη από γλυκό ή είναι μία απλή επιθυμία ή συνήθεια. Μάλιστα, όπως εξηγεί η συγγραφέας, Kathie Dolgin ένα συχνό λάθος που κάνουμε, είναι να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα ή την επιθυμία να τσιμπολογήσουμε κάτι. «Πολύ συχνά αυτή η επιθυμία για μια λιχουδιά, δεν είναι παρά ένα σημάδι αφυδάτωσης. Γι’ αυτό ενυδατωθείτε και ενυδατωθείτε. Πιείτε άφθονο νερό. Ούτε χυμό ούτε αναψυκτικά», τονίζει χαρακτηριστικά. Αν, όμως, η επιθυμία εμμένει, τότε μπορείτε να φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα ή μέλι.
Μην τα παρατάτε
Πολλές φορές θα απελπιστείτε. Άλλες θα νιώσετε ότι δε μπορείτε να τα καταφέρετε και είστε έτοιμες σχεδόν να παραδοθείτε σε αυτό το πάθος σας για ζάχαρη. Ωστόσο, δεν πρέπει να τα παρατήσετε ούτε να απελπίζεστε. Αν ισορροπήσετε τη διατροφή σας και προσθέσετε σε αυτήν, τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, η επιθυμία σας για ζάχαρη όλο και θα ελαττώνεται.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί το χειμώνα θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο και να τρώμε πιο πολλά γλυκά;
Γλυκά και ζάχαρη: Υπάρχουν εναλλακτικές και δεν παχαίνουν
Εγκυμοσύνη και γλυκά: Επιτρέπονται και με ποιες τροφές μπορούν να αντικατασταθούν;