Μύθοι και αλήθειες για το μητρικό θηλασμό
Είναι απίστευτο, πραγματικά, με το πόσες πληροφορίες βομβαρδίζεται μία νέα μαμά, για θέματα που αφορούν το μωρό. Αριστερά και δεξιά ακούει τόσα πολλά, που της προκαλούν επιπλέον, σύγχυση.
Για το νούμερο ένα θέμα, που βομβαρδίζεται με τόσες πολλές πληροφορίες και τις περισσότερες φορές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ο μητρικός θηλασμός! Φίλες, γνωστές, πληροφορίες στο διαδίκτυο, δίνουν διάφορες εκδοχές, του τύπου: «Ο θηλασμός πονάει», «Δεν είχα αρκετό γάλα», «Ο θηλασμός μου προκάλεσε μαστίτιδα», «Όταν θηλάζεις, δεν χάνεις βάρος» και πάει λέγοντας.
Μύθοι ή αλήθειες, που προκαλούν, ακόμη και φόβο σε μία νέα μανούλα, η οποία βλέπει το θηλασμό ως μία επίπονη διαδικασία, που δεν της επιτρέπει να απολαύσει αυτό το μοναδικό δέσιμο, που αναπτύσσεται με το μωρό της, αλλά και τα οφέλη που του προσφέρει.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι και ποιες οι αλήθειες, που ισχύουν για το μητρικό θηλασμό.
Δεν παράγεις πολύ γάλα, γι’ αυτό το μωρό δε μεγαλώνει
Ένας κοινός μύθος, που κάνει και πολλές μανούλες να καταφεύγουν στο συνδυασμό μητρικού με ξένο γάλα, είναι η άποψη ότι μία γυναίκα μπορεί να μην παράγει πολύ γάλα, και το μωρό δεν τρέφεται σωστά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών παράγει περισσότερο γάλα, απ’ όσο χρειάζεται το μωρό.
Ο θηλασμός πονάει
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία ευαισθησία κατά το θηλασμό, κυρίως το πρώτο διάστημα. Αλλά ο πόνος είναι παροδικός και όχι τόσο έντονος, ώστε να κάνει το θηλασμό μία επίπονη διαδικασία. Σε περίπτωση, που ο πόνος είναι έντονος και μετά τον πρώτο καιρό, μάλλον οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Πάντως, αν ο πόνος συνεχίζεται, εννοείται ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί, διότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα της μητέρας.
Το μωρό χρειάζεται και νερό, σε περιόδους καύσωνα
Το μητρικό γάλα περιέχει την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό, οπότε δεν ισχύει ότι σε περιόδους, κυρίως, καύσωνα, χρειάζεται να του δίνετε και νερό για να μην αφυδατωθεί.
Το μητρικό γάλα δεν περιέχει αρκετό σίδηρο
Θα έχετε ακούσει ότι το μητρικό γάλα δεν περιέχει αρκετό σίδηρο και τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, μπορεί να αναπτύξουν σιδηροπενία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, αφού το μητρικό γάλα περιέχει όλο το σίδηρο που χρειάζεται το μωρό. Ναι, η μητέρα φύση έχει προνοήσει και γι αυτό.
Η μαμά δε μπορεί να γνωρίζει πόσο γάλα πίνει το μωρό
«Με το μπουκάλι ξέρω ακριβώς πόση ποσότητα πίνει το μωρό». Θα έχετε ακούσει να το λένε πολλές μανούλες, και δεν έχουν άδικο σε αυτό. Με το μπουκάλι ξέρεις ακριβώς τα ml, ενώ στο στήθος – και όταν είσαι νέα μανούλα – έχεις το άγχος, αν έχει πιει αρκετά. Αλλά και με το στήθος μπορείς να καταλάβεις, αν το μωρό έχει πιει αρκετό γάλα. Αν το μωρό δε στρίβει το κεφάλι του ενώ θηλάζει, δεν πιάνει μόνο τη θηλή, καταπίνει πιο βαριά στη συνέχεια, αν κάνει μεγάλες παύσεις, είναι κάποιες από τις ενδείξεις, που σου δείχνουν ότι έχει χορτάσει.
Αν είναι άρρωστη η μητέρα δε μπορεί να θηλάσει
Ίσα, ίσα, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, που προστατεύουν το μωρό, να μη νοσήσει. Επίσης, αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό να σας γράψει κάποιο που ενδείκνυται για το θηλασμό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ λίγα τα φάρμακα εκείνα, που δεν επιτρέπονται σε μία γυναίκα που θηλάζει.
Η μαμά που θηλάζει, «κλείνεται»
Υπάρχει μία εσφαλμένη εντύπωση, ότι η μαμά που θηλάζει «κλείνεται» με το μωρό και δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αφού πρέπει συνέχεια να είναι κοντά του, για να το ταΐζει. Αλλά αυτή ακριβώς, είναι η αξία του δημόσιο θηλασμού. Η μαμά μπορεί να θηλάσει, δηλαδή να ταΐσει, το μωράκι της οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. Χωρίς, να χρειαστεί κιόλας να κουβαλάει μπιμπερό, γάλατα ή να ανησυχεί πού να ζεστάνει το γάλα!
Οι θηλές δεν είναι κατάλληλες για θηλασμό
Πόσος λόγος έχει γίνει για τις θηλές. Ναι, πολλές θηλές είναι περισσότερο ευαίσθητες ή δεν είναι τόσο πρακτικές. Ωστόσο, με τη σωστή τεχνική και τη σωστή στάση του μωρού, μπορείτε να θηλάσετε. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πού θα σας καθοδηγήσει για τον τρόπο, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία και η μαμά να μην πονάει και το μωρό να μην παιδεύεται.
Μετά τους έξι μήνες δεν χρειάζεται να θηλάζει το μωρό
Πολλές μανούλες συνεχίζουν το θηλασμό και μετά τον έκτο μήνα ζωής του μωρού. Και δε μπορεί, θα έχουν ακούσει την «επιστημονική» άποψη, ότι δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίζει, αφού το μωρό ο, τι ήταν να πάρει από το θηλασμό, το πήρε. Πλέον, είναι του τύπου… δώρο άδωρον. Κι, όμως, κι επιστημονικά αποδεδειγμένα, κάθε επιπλέον μέρα θηλασμού, είναι κέρδος για το μωρό, αλλά και τη μητέρα. Οπότε, αν μπορείτε, συνεχίστε.
Διαβάστε επίσης
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Αυτός είναι ο Νο1 λόγος που οι μαμάδες διακόπτουν τον θηλασμό
Ως πότε πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός;
Πόνος ανάμεσα στους θηλασμούς: μυκητίαση των θηλών
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός «ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο βρεφικού θανάτου