Πoια ζεστά ροφήματα βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης και των ιώσεων;

Το χειμώνα είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στις ιώσεις όπως και στην γρίπη. Η μπουκωμένη μύτη, ο βήχας ή πόνος στο λαιμό είναι μερικά μόνο από τα συνήθη συμπτώματα που μας ειδοποιούν ότι μόλις αρρωστήσαμε.

Όμως, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ιώσεις, μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητα αλλά και τη διάρκειά μίας γρίπης ή μίας ίωσης.

Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας για ένα καλό ανοσοποιητικό. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, «τα σάκχαρα, τα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κλπ.) Φαίνεται πως η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%. Θυμηθείτε πως εάν είστε άρρωστοι ή δεν θέλετε να αρρωστήσετε, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά, όχι ζάχαρη!»

Τρώτε περισσότερα φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα

Σκόρδο
«Το σκόρδο όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς. Οι φρέσκες σκελίδες σκόρδου έχουν το πιο ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα».

Τζίντζερ
«Το τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και το λαιμό. Τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το μέσα λίγο πριν το πιείτε».

Πίνετε ζεστά υγρά

Τα παρακάτω ζεστά υγρά είναι θρεπτικά, επουλωτικά και καταπραϋντικά:

- Σπιτικό ζωμό με κόκκαλα
«Ένας σπιτικός ζωμός με κόκαλα είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς η ζελατίνη και το κολλαγόνο που βρίσκεται στον ζωμό είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο, το οποίο οδηγεί σε ένα υγιές ανοσοποιητικό».

- Ροφήματα από βότανα και ζεστό νερό με λεμόνι
«Και τα δύο δεν είναι μόνο καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο, αλλά παρέχουν στο σώμα ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό».

«Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έτοιμο να πολεμήσει όταν έρχεται μια μόλυνση. Κρατήστε το έντερο σας γεμάτο με καλά βακτήρια, έτσι ώστε να μπορεί να νικήσει τα κακά βακτηρίδια όταν μπαίνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Συνιστώ καθημερινά προβιοτικά για να διατηρήσετε σε ισορροπία τη χλωρίδα του εντέρου. Αυτή την περίοδο του χρόνου, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε τη δόση. Γενικά θα συνιστούσα να παίρνετε τουλάχιστον δύο κάψουλες ημερησίως ειδικά αν παίρνετε αντιβιοτικό αλλά όχι κοντά σε αυτό», αναφέρει η κυρία Παπαγιαννίδου.

Διαβάστε επίσης

Αντιμετωπίζοντας τη γρίπη στα παιδιά! Συμβουλές για γονείς
Γρίπη και εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved