Ποιες είναι οι πιο συχνές μυκητιάσεις του δέρματος το καλοκαίρι;
Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Οι μυκητιάσεις είναι παθήσεις του δέρματος που η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Ο Μάρκος Μιχελάκης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ποιες δερματοπάθειες εμφανίζονται το καλοκαίρι και δίνει συμβουλές προστασίας.
Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Εμφανίζεται με διάσπαρτες κηλίδες, συνήθως ανοιχτού καφέ χρώματος και εντοπίζονται περισσότερο στη ράχη στους ώμους και στο θώρακα. Αυτή η μορφή μυκητίασης μεταδίδεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σε γυμναστήρια και βεβαίως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άμμο και στις ξαπλώστρες της παραλίας. Η χρήση πετσέτας που θα ακουμπά το δέρμα από συγκεκριμένη πλευρά είναι απαραίτητη.
Μυκητιάσεις ποδιών
Εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών με φαγούρα, κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα έως και σκισίματα του δέρματος και την όλη εικόνα συνοδεύει δυσοσμία. Η παραμονή των ποδιών για πολλές ώρες σε κλειστά και ακόμη χειρότερο συνθετικά παπούτσια προκαλεί αυξημένη υγρασία οπότε αναπτύσσονται ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μυκήτων.
Παράτριμμα
Παρουσιάζεται σε πτυχές του δέρματος όπως ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες και κάτω από το στήθος. Οι θέσεις εντόπισής του έχουν άμεση σχέση με τον κακό αερισμό των προαναφερόμενων περιοχών και ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τη ζέστη και την υγρασία αναπτύσσεται εύκολα το παράτριμμα.
Μυρμηγκιές
Πρόκειται για μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό της μυρμηγκιάς. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το νόσημα αυτό στις δερματοπάθειες του καλοκαιριού, γιατί η συνήθεια πολλών ατόμων να περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο, σε κοινόχρηστους χώρους και γύρω από τις πισίνες είναι η πιο συχνή πηγή μόλυνσης. Οι μυρμηγκιές μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε σημείο του δέρματός μας. Πιο συχνά εντοπίζονται στα χέρια, στα πέλματα και στο πρόσωπο. Παρουσιάζονται αρχικά σαν μικρά επάρματα στο χρώμα του δέρματος και σιγά-σιγά μεγαλώνουν και παίρνουν ανάγλυφο σχήμα. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές, όταν μεγαλώνουν μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο στην πίεση δηλαδή στην βάδιση.
Τέλος, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει στην αναζωπύρωση του επιχείλιου έρπητα επίσης ιογενές νόσημα.
Η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες θα δώσουν τις χρησιμότερες λύσεις, καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
Διαβάστε επίσης
Μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες
Στοματική υγιεινή παιδιού: Όταν οι ιώσεις προκαλούν, ξηροστομία, μυκητιάσεις και στοματίτιδα
Κανόνες υγιεινής για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις το καλοκαίρι
Καλοκαιρινά tips διατροφής για ξηρό δέρμα, ξηρά μαλλιά, μυκητιάσεις και μυικές κράμπες!