Πότε ένα πρήξιμο στο δόντι πρέπει να μας ανησυχήσει;

Πρησμένο δόντι: Οίδημα γύρω από το στόμα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Πότε ένα πρήξιμο στο δόντι πρέπει να μας ανησυχήσει;

Για παράδειγμα, η διόγκωση μπορεί να οφείλεται σε αποκλεισμένους σιελογόνους αδένες, ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, κακή διατροφή (ιδιαίτερα ανεπάρκεια βιταμίνης C), ουλίτιδα και ασθένεια των ούλων και σε μερικές περιπτώσεις καρκίνος του στόματος. Ωστόσο, το πρήξιμο μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι ένα δόντι έχει ένα απόστημα, ειδικά εάν συνοδεύεται από πόνο και έχει εμφανιστεί λογικά γρήγορα.

Ένα απόστημα στο δόντι είναι σαν μια τσέπη που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Το απόστημα μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές του δοντιού για διάφορους λόγους. Ένα περιασικό απόστημα εμφανίζεται στο άκρο της ρίζας, ενώ ένα περιοδοντικό απόστημα εμφανίζεται στα ούλα δίπλα σε μια ρίζα δοντιού.

Τα αποστήματα και ειδικά αυτά που είναι εμφανή πρέπει να θεραπεύονται αμέσως, καθώς συνήθως είναι εξαιρετικά επώδυνα.

Πώς θεραπεύεται;

Τα αντιβιοτικά μειώνουν το πρήξιμο και το πόνο μέσα σε μια ή δύο μέρες, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή: τα αντιβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν το απόστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η πηγή μόλυνσης παραμένει βαθιά μέσα στο δόντι, καλά προστατευμένη από τα αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να φτάσουν μόνο στις λοιμώξεις μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα απόστημα, πρέπει να αφαιρεθεί η πηγή της μόλυνσης (τα βακτηρίδια). Έτσι η μόλυνση στο εσωτερικό του δοντιού θα πρέπει να θεραπευτεί προχωρώντας σε ενδοδοντική θεραπεία.
Τι πρέπει να κάνετε

Καλέστε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό και ζητήστε επείγον ραντεβού.

Μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο σας κάνοντας πλύσεις με κάποιο διάλυμα θαλασσινού νερού καθώς και χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο. Εάν ο πόνος είναι σοβαρός, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για εναλλακτικές λύσεις. Ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, τα οποία πιθανότατα θα παρέχουν κάποια ανακούφιση εντός 48 ωρών από την πρώτη δόση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κρύες κομπρέσες στο εξωτερικό του μάγουλου για να μειώσετε το πρήξιμο.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος για να απαλλαγείτε από βακτήρια και πλάκα που μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα. Συνιστάται επίσης η αποφυγή αλκοόλ και ουσιών καπνού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να φάτε λόγω της ενόχλησης. Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλά τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και όσο το δυνατόν να του παρέχετε θρεπτικές τροφές, παράλληλα όμως μαλακές όπως σούπες ή γιαούρτι.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved