Συμπτώματα περιόδου: 8 λόγοι που είναι πιο ελαφριά απ’ ότι συνήθως

Οι ασυνήθιστα βαριές περίοδοι προκαλούν ανησυχία στις γυναίκες, καθώς συνδέονται με μια σειρά διαταραχών και επιπτώσεων στην υγεία.

Από την άλλη, όταν τα συμπτώματα της περιόδου είναι ασυνήθιστα ήπια, μπορεί μια γυναίκα να αισθάνεται πιο άνετα, είναι πιθανό όμως και αυτά να αποτελούν σημάδι ότι κάτι πάει στραβά.

Δείτε 8 λόγους που εξηγούν τη χαμηλή ροή αίματος και τα ελαφριά συμπτώματα της περιόδου.

Είστε έγκυος

Αμέσως μετά τη σύλληψη το σώμα απελευθερώνει ορμόνες που αποτρέπουν την εμφάνιση περιόδου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα τοιχώματα της μήτρας «παχαίνουν», προκειμένου να φιλοξενήσουν το έμβρυο. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι ιστοί του αίματος που κάθονται στα τοιχώματα της μήτρας αποβάλλονται. Η αιμορραγία που μπορεί να παρατηρείται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης και συχνά συγχέεται με την περίοδο, είναι φυσιολογική αν είναι ελαφριά και σύντομη. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, καθώς το σώμα πλέον περνά στη φάση αμέσως μετά τη σύλληψη.

Μία σπάνια -αλλά όχι απίθανη- περίπτωση είναι να υπάρχει σύλληψη, παρόλο που η γυναίκα έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια. Τότε, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα αιμορραγίας στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι περιπτώσεις έντονης ή επίμονης αιμορραγίας μπορεί να κρύβουν κάποια σοβαρή αιτία, όπως είναι η αποβολή ή η εξωμήτρια κύηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Μεγάλη απώλεια ή πρόσληψη βάρους

Οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους προκαλούν αναστάτωση στον οργανισμό, η οποία εκδηλώνεται με απουσία περιόδου ή με πολύ χαμηλή ροή αίματος. Το σώμα χρειάζεται ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων , λιπαρών και βιταμινών για να λειτουργεί με ομαλότητα.

Στρες

Οι έντονα στρεσογόνες καταστάσεις, όπως μια σοβαρή ασθένεια, η απώλεια αγαπημένου προσώπου κλπ. μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην περίοδο. Το ίδιο ισχύει και με την υπερβολική άσκηση η οποία επίσης καταπονεί τον οργανισμό σας.

Αντισυλληπτικά

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες που η περίοδός σας είναι πιο ήπια, είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γιατροί συνταγογραφούν τη συγκεκριμένη κατηγορία χαπιών σε γυναίκες που υποφέρουν από τα πολύ βαριά συμπτώματα περιόδου.

Ηλικία

Η ελαφρύτερη περίοδος δεν σημαίνει ότι έχετε γεράσει, είναι όμως πιθανό να βρίσκεστε πιο κοντά στο προεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Κάποιες γυναίκες που στα πρώτα χρόνια της ζωής τους με περίοδο είχαν μεγάλη ροή αίματος, στη συνέχεια την έβλεπαν να μειώνεται, κάτι που δεν εμπνέει ανησυχία.

Στένωση τραχήλου της μήτρας

Η στένωση του τραχήλου είναι ένα μη φυσιολογικό στένεμα του τραχηλικού σωλήνα. Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, καρκίνος, ακτινοβολία, ατροφία (λέπτυνση της επένδυσης του τραχήλου εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων) ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύνδρομο Άσερμαν

Το Σύνδρομο Άσερμαν είναι μια σπάνια, επίκτητη ασθένεια της μήτρας κατά την οποία δημιουργούνται συμφύσεις (ουλώδης ιστός) μέσα στη μήτρα. Η νόσος μπορεί να είναι ήπια, με συμφύσεις να έχουν σχηματισθεί μόνο σε ένα μικρό τμήμα της μήτρας, ή μέτρια έως πολύ σοβαρή, όταν οι συμφύσεις είναι τόσο εκτεταμένες που προκαλούν τα μπροστινά και πίσω τοιχώματα της μήτρας να κολλήσουν το ένα στο άλλο. Η νόσος προσβάλλει πιο συχνά γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε διαστολή και απόξεση προκειμένου να αφαιρεθεί ο πλακούντας μετά τον τοκετό, ή σε «καθαρισμό» της μήτρας μετά από παλινδρόμηση της κύησης ή διακοπή μιας εγκυμοσύνης.

Μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό

Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση, γνωστή και ως σύνδρομο Sheehan, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια της πρόσθιας υπόφυσης που προκαλείται λόγω μεγάλης αιμορραγίας μετά από τοκετό. Η επακόλουθη υπόταση προκαλεί σύσπαση των αγγείων της υπόφυσης και ισχαιμία. Τα συμπτώματα ποικίλουν σε βαρύτητα και περιλαμβάνουν διαταραχές της λειτουργίας των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς, των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, της ωοθυλακιοτρόπου, της ωχρινοτρόπου ορμόνης και της προλακτίνης.

Διαβάστε επίσης:

Μηνορραγία: 4 λόγοι που περνάτε «βαριά» την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved