Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, αποτελείται σχηματικά από:
- τις ωοθήκες, οι οποίες είναι και η έδρα ωρίμανσης των εκεί αποθηκευμένων ανώριμων ωαρίων
- τις σάλπιγγες
- τη μήτρα, στην κοιλότητα της οποίας αναπτύσσεται προστατευμένο το έμβρυο μετά από τη γονιμοποίηση
Πώς φαίνονται οι σάλπιγγες;
Η κοιλότητα της μήτρας είναι στην πραγματικότητα ένα «ανάποδο» ισοσκελές τρίγωνο. Η κορυφή του τριγώνου αυτού είναι στραμμένη προς τον κόλπο, με τον οποίο συνδέεται δια του τραχηλικού στομίου.
Οι δύο ανώτερες γωνίες ονομάζονται κέρατα της μήτρας. Έτσι έχουμε δύο κέρατα της μήτρας: το δεξί και το αριστερό. Οι σάλπιγγες είναι κατ’ ουσίαν δύο λεπτοί σωλήνες, που εντοπίζονται εκατέρωθεν της μήτρας. Έτσι έχουμε τη δεξιά και την αριστερή σάλπιγγα.
Ας παρατηρήσουμε από κοντά τη δεξιά σάλπιγγα (βλ. εικόνα ). Φυσικά ό,τι δούμε εδώ ισχύει και για την αριστερή:
Το ένα άνοιγμα της δεξιάς σάλπιγγας εντοπίζεται στην κορυφή του δεξιού κέρατος της μήτρας και ονομάζεται μητριαίο σαλπιγγικό στόμιο, ενώ το άλλο άνοιγμά της είναι ελεύθερο μέσα στην κοιλιά, ονομάζεται κοιλιακό σαλπιγγικό στόμιο και κατά κανόνα εντοπίζεται κοντά δεξιά ωοθήκη.
Η σάλπιγγα είναι ένας λεπτός σωλήνας με μήκος, που κυμαίνεται από τα 10 εκατοστά μέχρι τα 14 εκατοστά. Η εξωτερική διάμετρος του σωλήνα αυτού είναι περίπου 1 εκατοστό. Η διάμετρος του αυλού του σωλήνα (δηλαδή του «ανοίγματος») είναι περίπου 1,5 χιλιοστά στην περιοχή του σαλπιγγικού στομίου, που εντοπίζεται στο κέρας της μήτρας και 3 χιλιοστά στο κοιλιακό στόμιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα λεπτό σωλήνα.
Ανατομικά και για λόγους περιγραφής χωρίζουμε τη σάλπιγγα στα εξής τμήματα
- Κώδων: Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο από τη μήτρα τμήμα της σάλπιγγας, που εντοπίζεται πλησίον της ωοθήκης. Έχει σχήμα, που μοιάζει με κουδούνι ή μικρή καμπάνα, εξού και το όνομά του. Στο τμήμα αυτό εντοπίζεται και το κοιλιακό στόμιο της σάλπιγγας, το οποίο περιβάλλεται από απολήξεις, που μοιάζουν με δάκτυλα ή κρόσσια και ονομάζονται – οποία έκπληξις – κροσσοί. Οι κροσσοί «πλησιάζουν» την ωοθήκη – θα μπορούσε κανείς να πει, πως την «χαϊδεύουν». Οι απολήξεις αυτές «αρπάζουν» το ωάριο, που απελευθερώνεται από την ωοθήκη κατά την ωοθυλακιορρηξία και το «οδηγούν» μέσα στη σάλπιγγα.
- Λήκυθος: Πρόκειται για το μακρύτερο τμήμα της σάλπιγγος, του οποίου το μήκος κυμαίνεται μεταξύ των 4 και των 6 εκατοστών. Η λήκυθος δεν είναι στην πραγματικότητα ευθεία, όπως απεικονίζεται εδώ αλλά μαιανδρώδης (δηλαδή μοιάζει με φίδι – έχει καμπύλες ή έλικες, όπως ονομάζονται). Το τμήμα αυτό έχει και τη μεγαλύτερη διάμετρο αυλού, η οποία φθάνει τα 6 χιλιοστά. Στη λήκυθο λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση του ωαρίου.
- Ισθμός: Έχει μήκος 2,5 έως 4 εκατοστά ενώ ο αυλός του είναι μάλλον στενός με διάμετρο μόλις 1 με 2 χιλιοστά.
- Ενδοτοιχωματικό τμήμα: Έχει μήκος 1 με 2 εκατοστά και είναι το τμήμα, στο οποίο η σάλπιγγα ενώνεται με το κέρας τη μήτρας. Το τοίχωμα αυτό βρίσκεται μέσα στο πάχος του τοιχώματος στης μήτρας και σε αυτό εντοπίζεται το μητριαίο στόμιο.
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr