Ο μηχανισμός παραγωγής γάλακτος, δεν υπόκειται σε συνειδητό έλεγχο.
Όμως, μερικές φορές το στρες μπορεί να επηρεάσει το γάλα, αλλά συνήθως μειώνει μόνο την υπομονή της μητέρας να θηλάσει.
Γενικά, όσο πιο πολύ θηλάζει η μητέρα τόσο περισσότερο γάλα θα έχει, για να καλύψει όσα παιδιά κι αν γεννήσει συγχρόνως ή σε άλλες εποχές, ως παραμάνα για να θρέψει όσα παιδιά επέτρεπε ο νόμος, δηλαδή ως έξι ( και όχι περισσότερα).
Το στρες δυσχεραίνει την ελεύθερη έκκριση των ορμονών της γαλουχίας και είναι κολλητικό: κάνει το μωρό να κλαίει.
Γιατί έχω στρες την ώρα του θηλασμού;
Μπορεί να πονάω στις θηλές, να μην έχω σωστή στάση σώματος και να πιάνεται ο λαιμός μου, να αισθάνομαι το μωρό βαρύ και να πονούν τα χέρια μου, να με τραβάει η τομή της καισαρικής ή της περινεοτομής, να διψάω, να πονάω, να ζαλίζομαι από την αναισθησία γιατί μόλις έκανα καισαρική, να κλείνουν τα μάτια μου από την αϋπνία, να κοιτάζω το μωρό και να αναρωτιέμαι αν θα μπορέσω να το αγαπήσω, εάν θα είναι όμορφο σαν το μεγαλύτερο παιδί μου, εάν θα πέσει το στήθος μου, εάν θα έχω γάλα, εάν είμαι καλή μητέρα και τι σημαίνει να είσαι μητέρα, αν θα αποτύχω στο θηλασμό, εάν οι φίλες μου τα κατάφεραν, αν θα τα καταφέρω στο σπίτι με μαμά και πεθερά, ή τι θα κάνω χωρίς αυτές, εάν ο άντρας μου θα ξενοκοιτάζει τώρα που πάχυνα.
Φυσικά υπάρχουν γυναίκες που δεν τους συμβαίνει ποτέ τίποτα απά υτά, αλλά είναι σπάνιο. Συνήθως κάτι απ΄όσα προαναφέρθηκαν καταφέρνει να συννεφιάσει κάποιους θηλασμούς. Οι σκέψεις αυτές προκαλούν ένταση στη μαμά ( ή η ένταση της μαμάς φέρνει αυτές τις σκέψεις) και η ένταση μεταδίδεται στο μωρό, αφού μωρό και μαμά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Όπως αναφέρει η παιδίατρος Δρ Αννα Πατσούρου, πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού στο βιβλίο της «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, για να θηλάσετε επιτυχώς, χαλαρώστε. Για το μωρό είστε η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Το μωρό σας αγαπά και σας χρειάζεται συνεχώς παρούσα, ψυχή τε και σώματι, αληθινή και αν γίνεται, κεφάτη. 'Οσο χαλαρώνεται, αυξάνεται το γάλα, η αυτοπεποίθησή σας και η αίσθηση πληρότητας που χαρίζει ο θηλασμός.