Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;
Το Υαλουρονικό Οξύ ανήκει σε μία μεγάλη «οικογένεια» ουσιών, που ονομάζονται Γλυκοζαμινογλυκάνες.
Πρόκειται για μεγάλα σε μέγεθος μόρια, τα οποία έχουν την ιδιότητα να «ελκύουν» το νερό. Έτσι ο εντοπισμός τους εντός των ιστών ως αποτέλεσμα έχει την «ενυδάτωσή» τους.
Το Υαλουρονικό οξύ συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό και εντοπίζεται σε πολλούς ιστούς του σώματος.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα ιστών πλούσιων σε Υαλουρονικό Οξύ:
- Το αρθρικό υγρό, το οποίο «λιπαίνει» τις αρθρικές επιφάνειες των οστών, ώστε να περιορίζεται η φθορά τους κατά την κίνηση τη άρθρωσης.
- Το υγρό του υαλώδους σώματος του οφθαλμικού βολβού
- Το χόριο του δέρματος (πρόκειται για το στρώμα του δέρματος, που εντοπίζεται αμέσως κάτω από το επιφανειακό στρώμα – την επιδερμίδα)
- Οι βλεννογόνοι του δέρματος (βλεννογόνοι ονομάζονται οι εξειδικευμένοι ιστοί, οι οποίοι καλύπτουν τις διάφορες κοιλότητες του σώματος, μία τέτοια κοιλότητα είναι και ο κόλπος, άλλο παράδειγμα τέτοιας κοιλότητας είναι το έντερο)
- Οι υποβλεννογόνιοι χιτώνες (δηλαδή τα στρώματα ιστού, τα οποία εντοπίζονται κάτω από τους διαφόρους βλεννογόνους)
Είναι εντυπωσιακό, πως το Υαλουρονικό Οξύ εντοπίζεται με την ίδια δομή σε πλήθος οργανισμών. Έτσι η ουσία αυτή έχει την ίδια δομή τόσο στον άνθρωπο, όσο και σε άλλα θηλαστικά, όπως είναι το κουνέλι ή ο αρουραίος, αλλά ακόμα και σε σκουλήκια του γένους Ascaris.
Λίγα λόγια για το μεταβολισμό του Υαλουρονικού Οξέος στον οργανισμό…
Στη σύνθεση του Υαλουρονικού Οξέος συμμετέχουν τα ένζυμα (ένζυμα ονομάζονται πρωτεΐνες του οργανισμού, που έχουν συγκεκριμένες και εξειδικευμένες λειτουργίες) Συνθάσες του Υαλουρονικού Οξέος (3 ένζυμα ανήκουν σε αυτήν την ομάδα). Αντίθετα το Υαλουρονικό Οξύ αποσυντίθεται από τον οργανισμό χάρη στα ένζυμα, που ανήκουν στην ομάδα τη Υαλουρονιδάσης (5 ένζυμα ανήκουν στην ομάδα αυτή.
Η ποσότητα Υαλουρονικού Οξέος των ιστών καθορίζεται εν πολλοίς από την ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και καταστροφής του στους συγκεκριμένους ιστούς.
Το Υαλουρονικό Οξύ δεν «αντέχει» για το ίδιο χρονικό διάστημα σε όλους τους ιστούς. Έτσι ο χρόνος ημισείας ζωής του (δηλαδή ο χρόνος, που χρειάζεται, για την αποδόμηση της μισής ποσότητάς του) Υαλουρονικού Οξέος στο χόριο του δέρματος είναι περίπου 2 μέρες, ενώ στο χόνδρο των αρθρώσεων φθάνει τις 3 εβδομάδες.
Είναι προφανές, πως το Υαλουρονικό Οξύ δεν παραμένει επί μακρόν στους ιστούς. Αυτό ήταν και από τα βασικότερα προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και εισήχθησαν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα με βάση το Υαλουρονικό Οξύ για έγχυση στο δέρμα. Έκτοτε εξελίχθηκαν βιοχημικές μέθοδοι, δια των οποίων η «αντοχή» του εγχεόμενου Υαλουρονικού Οξέος αυξήθηκε και έτσι αυξήθηκε και ο χρόνος παραμονής του στους ιστούς και παρατάθηκαν τα ευεργετικά του αποτελέσματα.
Ποιες είναι οι ενδείξεις έγχυσης Υαλουρονικού Οξέος στους ιστούς;
Οι «πρώτοι διδάξαντες» της έγχυσης Υαλουρονικού Οξέος στους ιστούς δια ενέσεως ήταν οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί. Δια των ενέσεων αυτών «γεμίζουν» ρυτίδες και το δέρμα κυρίως στο πρόσωπο. Έτσι το δέρμα αποκτά ξανά σφρίγος, ενώ είναι δυνατόν να αλλαχθεί και το σχήμα των χειλέων του στόματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ενδιαφερομένου.
Ενέσεις Υαλουρονικού Οξέος γίνονται και από τους ορθοπαιδικούς εντός των αρθρώσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η ενοχλητική συμπτωματολογία φλεγμονών τους.
Εδώ και αρκετά πλέον χρόνια η έγχυση Υαλουρονικού Οξέος δια ενέσεως εφαρμόζεται και στη Γυναικολογία στα πλαίσια της αντιμετώπισης κολπικής ξηρότητας (κατά κανόνα σε συνδυασμό με την αναγέννηση κόλπου με τους υπερήχους HIFU) και δυσπαρευνίας (έτσι ονομάζεται ο πόνος στη σεξουαλική επαφή), ενώ κάποιες γυναίκες ζητούν τις ενέσεις αυτές, διότι δεν είναι ικανοποιημένες από την εμφάνιση των μεγάλων χειλέων του αιδοίου τους.
Τέλος ενέσεις Υαλουρονικού Οξέος, που γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές του βλεννογόνου του κόλπου είναι δυνατόν να βελτιώσουν τη σεξουαλική εμπειρία τόσο της ίδιας της γυναίκας, όσο και του συντρόφου της.
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr