Έρευνα του πανεπιστημίου Αιγαίου: Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας επιθυμεί τη συνεπιμέλεια
Δείτε τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας για τη συνεπιμέλεια.
Σε δείγμα 1349 ατόμων (εκ των οποίων 71% γυναίκες, 30,5% παντρεμένοι, 14% διαζευγμένοι) το 73% θεωρεί ότι ο πατέρας είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα στην ανατροφή/επιμέλεια των παιδιών, ενώ το 86% πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους για τη συνεπιμέλεια.
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις απόψεις επαγγελματιών νομικών που συμμετείχαν στη μελέτη σε σχέση με μη νομικούς.
Τα δεδομένα αυτά αναπαράγουν τα ευρήματα μελετών** από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν ότι το 86% της κοινής γνώμης στη Μασαχουσέτη και το 90% στην Αριζόνα είναι υπέρ της συνεπιμέλειας μετά από ένα διαζύγιο. Τόσο στη Μασαχουσέτη όσο και στην Αριζόνα η συνεπιμέλεια ισχύει κατά νομικό τεκμήριο (δηλ. υποχρεωτικά) μετά από ένα διαζύγιο.
Επιπλέον, το 70% των ενηλίκων που μεγάλωσαν ως παιδιά χωρισμένων γονιών θεωρούν ως βέλτιστη λύση τη συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο με τον κάθε γονέα***.
Το επιχείρημα ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι “έτοιμη” για την εφαρμογή της συνεπιμέλειας παιδιών μετά από ένα διαζύγιο είναι έωλο. Η αποδοχή της συνεπιμέλειας από την ελληνική κοινή γνώμη βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπου αυτή ισχύει ήδη. Η ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Ενεργοί Μπαμπάδες, μια ομάδα για τα δικαιώματα του παιδιού
*Fabricius, W, et al (2010) Arizona State University, USA. Custody and parenting time: Links to family relationships and well-being after divorce. In M. E. Lamb (Ed), Role of the father in child development (5th ed.). New York: John Wiley.
***Fabricius et al (2000) Arizona State University, USA https://www.researchgate.net/publication/237536443_Young_adults%27_perspectives_on_divorce_Living_arrangements