Οδηγός για μπαμπάδες - Τι να περιμένει στο τρίτο τρίμηνο της συζύγου του
Από τη στιγμή που η σύντροφός σας θα μπει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, θα μπείτε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τον ερχομό του μωρού σας.
Τι πρέπει να περιμένετε όμως εσείς σαν μέλλοντας μπαμπάς;
Θα πρέπει να γνωρίζετε αρχικά ότι το τρίτο τρίμηνο ξεκινά μόλις η σύντροφός σας μπει στην 28η εβδομάδα της κύησης και διαρκεί μέχρι την τελική ημερομηνία τοκετού. Ημερομηνία που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, ως πιθανή ημερομηνία γέννησης του μωρού σας.
Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες ίσως να μην περνούν γρήγορα. Θα ακούσετε την σύντροφό σας να διαμαρτύρεται για "τραβήγματα" στην κοιλιά ενώ θα παρατηρήσετε την κοιλίτσα της να μεγαλώνει όλο και πιο πολύ.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο... Πώς αναπτύσσεται το μωρό; Τι νιώθει η σύντροφός σας; Τι πρέπει να κάνετε εσείς σαν μέλλοντας μπαμπάς;
Ανάπτυξη μωρού στο τρίτο τρίμηνο της κύησης
Πολλά θα συμβούν αυτό το τρίμηνο και το μωρό σας θα αναπτυχθεί όσο ποτέ άλλοτε μέσα σε αυτούς τους τελευταίους τρεις μήνες. Να τη συμβαίνει μέσα στην μήτρα από την 28η μέχρι την 40η εβδομάδα της κύησης.
28η εβδομάδα: Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 25 εβδομάδες μέχρι και τις 25 εβδομάδες και 6 ημέρες.
Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι αισθήσεις του.
Η καρδούλα του πλέον ακούγεται πιο δυνατά. Μερικές φορές μάλιστα, αν τύχει και ακουμπήσετε το αφτί σας στο κατάλληλο σημείο, θα μπορέσετε να την ακούσετε να χτυπά.
Το μωρό αναπτύσσει συνεχώς καινούργιες «δεξιότητες». Μπορεί πια να βήξει, να κάνει έντονες θηλαστικές κινήσεις με τα χείλη του, ενώ συχνά η σύντροφός σας θα το νιώθει να έχει λόξιγκα, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως έχει βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητά του να αναπνέει.
32η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 29 εβδομάδες μέχρι και τις 29 εβδομάδες και 6 ημέρες.
Η πλειονότητα των μωρών σε αυτό το στάδιο της κύησης βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω και στην αποκαλούμενη εμβρυϊκή θέση, με τα κάτω άκρα του κεκαμμένα, δηλαδή μαζεμένα στην κοιλίτσα του, ενώ σε κάμψη αναπαύεται και ο αυχένα του.
Το μωρό σε αυτήν την εβδομάδα της κύησης ακολουθεί «κύκλους ύπνου», οι οποίοι διαρκούν συνήθως από 20 μέχρι 40 λεπτά.
Εξωτερικά το μωράκι μοιάζει όλο και περισσότερο με νεογέννητο.
38η μέχρι 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Το κεφάλι του μωρού παίρνει θέση και ετοιμάζεται να γεννηθεί σιγά-σιγά ή γρήγορα-γρήγορα.
Η εμπειρία που ζει μια μαμά αυτό το τρίμηνο
Το μέγεθος του μωρού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γι' αυτό και δυσκολεύεται αρκετά τόσο να κοιμηθεί, όσο να σκύψει και να σηκωθεί. Η μητέρα νιώθει όπως αναφέραμε αρκετές από τις κινήσεις του μωρού και τον λόξιγκά του.
Κάποιες γυναίκες στο τελευταίο τρίμηνο έχουν καούρες, παλινδρόμηση, έχουν συχνοουρία και δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά το βράδυ.
Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι μπαμπάδες για τον τοκετό
Δεν κάνουν μόνο οι μαμάδες λίστα για πριν τον τοκετό, κάνουν και οι μπαμπάδες. Υπάρχουν τόσα που πρέπει να κάνετε και εσείς πριν έρθει σε λίγο καιρό το μωρό σας στο σπίτι.
Φροντίστε τη δική σας υγεία και πιο συγκεκριμένα κοιμηθείτε πολύ. Τρώτε υγιεινά, ξεκουραστείτε και ελαχιστοποιήστε το στρες σας. Αυτά θα σας κάνουν καλύτερο σύντροφο.
Κάντε αρκετές φορές τη διαδρομή, μαιευτήριο-σπίτι. Εξοικειωθείτε με τον δρόμο, μάθετε να πηγαίνετε μέσα από στενά για να αποφύγετε τυχόν, κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα φτάσετε αρκετά γρήγορα στο μαιευτήριο όταν σπάσουν τα νερά, δίχως να χάσετε χρόνο.
Απολαύστε τις τελευταίες μέρες με τη σύντροφό σας. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί.
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρευρίσκεστε μέσα στην αίθουσα τοκετού παρακολουθώντας το μωρό σας να γεννιέται. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί επιτρέπουν στους μπαμπάδες να κόψουν τον ομφάλιο λώρο.