Και όμως, υπάρχει και η ανδρική επιλόχεια ή μεταγεννητική κατάθλιψη
Η επιλόχεια κατάθλιψη χτυπάει και τους μπαμπάδες!
«Μπορεί δηλαδή ο σύζυγός μου να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννα του μωρού μας; Πώς γίνεται αυτό;» Μπορεί να πιστεύουμε πως μόνο οι μαμάδες μπορούν να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη και να μας φαίνεται περίεργο… και όμως αληθινό! Μπορούν και οι μπαμπάδες επίσης να την πάθουν.
Ας αναλογιστούμε λίγο πως περνάει ένας άνδρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. Μπορεί επίκεντρο να είναι εκείνη καθώς οι σωματικές αλλαγές συμβαίνουν στο δικό της σώμα, δεν παύει όμως να βιώνει και εκείνος συναισθηματικές διακυμάνσεις που φυσικά δεν είναι εύκολο ούτε να παραδεχτεί πολλές φορές, πόσο μάλλον να τις εξωτερικεύσει… Γιατί; Πολύ απλά επειδή ακόμα και σήμερα τα κοινωνικά στερεότυπα θέλουν τον άνδρα «υπεράνω…συναισθηματικής αδυναμίας», καθηλώνοντάς τον στο να κρατά μέσα του ότι του συμβαίνει, «δεν πρέπει» να εξωτερικεύσει αυτό που αισθάνεται αλλά παράλληλα χρειάζεται να είναι το δυνατό αρσενικό που θα φροντίσει τη μάνα και το μωρό τους…
Έτσι λοιπόν αν δείτε τον σύντροφό σας να έχει άγχος, αγωνία, φόβο για το πώς θα είναι το μέλλον, για το ρόλο του ως πατέρα μην παραξενευτείτε. Μπορεί μέχρι κάποιο σημείο όλο αυτό να είναι αναμενόμενο – κυρίως αν είναι το πρώτο παιδί ή αν τα οικονομικά δεν είναι και τόσο σίγουρα. Αν όμως τον δείτε να απογοητεύεται να θυμώνει ή γενικά να είναι πιο ευέξαπτος και ευερέθιστος ή ακόμη και εχθρικός προς τα άτομα που έχει πιο στενές επαφές – ακόμη και αν πρόκειται για τους συνεργάτες του – να αρχίσετε να υποψιάζεστε πως ίσως και εκείνος περνάει τη δική του επιλόχεια κατάθλιψη. Αν μάλιστα τον δείτε να αρχίσει να κάνει χρήση αλκοόλ ή/και τοξικών ουσιών, να έχει σωματικά συμπτώματα, αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο, γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, ναυτία.
Υπολογίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς πως 1 στους 10 μπαμπάδες θα παρουσιάσει συμπτώματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους 3-6 μήνες μετά τον ερχομό του μωρού κορυφώνονται τα συμπτώματα, ενώ διπλάσιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισής τους στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα. Παρόλα αυτά όμως ας έχουμε στο μυαλό μας πως ίσως τελικά τα ποσοστά να είναι ακόμα μεγαλύτερα, καθώς δύσκολα θα παραπονεθεί ένας άνδρας για κατάθλιψη.
Ασφαλώς και δεν εμφανίζουν όλοι τα παραπάνω συμπτώματα. Χρειάζεται όμως προσοχή εφόσον έχει παρατηρηθεί πως η επιλόχεια κατάθλιψη της συντρόφου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της και στον σύζυγο. Επίσης η νεαρή ηλικία μαζί με την συναισθηματική ανωριμότητα, η απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος, όπου νιώθει μόνος του και αβοήθητος, οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, πιθανή συγκρουσιακή σχέση με τη σύντροφο, με συγγενείς ή στον εργασιακό τομέα, ψυχικές διαταραχές και ιστορικό κατάθλιψης ή αγχώδεις διαταραχές, χρήση τοξικών ουσιν ή/και αλκοόλ, παράλληλα προβλήματα υγείας, κόπωση, αϋπνία είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η σύζυγος;
Ας έχουμε στο μυαλό μας πως το πιο πιθανό είναι πως δεν θα περάσει από μόνη της μάλιστα τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν στο χρόνο. Άρα, μόλις η σύντροφος αντιληφθεί πως «κάτι δεν πάει καλά» θα τον βοηθήσει να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει και να αναζητήσουν μαζί τη βοήθεια ειδικού.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια