Όταν ο μπαμπάς χάνει τη δουλειά του
- Πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά μας;
- Τι να πει και πώς να συμπεριφερθεί ένας μπαμπάς μπροστά στο παιδί
«Ο μπαμπάς μου έχασε τη δουλειά του…» Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η φράση στο παιδικό ή και εφηβικό μυαλό; Πόση ανασφάλεια μπορεί να δημιουργεί; Είναι γεγονός πως ακόμα και σήμερα, όπου και τα δύο φύλα εργάζονται και συνεισφέρουν οικονομικά, οικονομικός στυλοβάτης εξακολουθεί και παραμένει ο άνδρας, είναι και σήμερα «η κολώνα του σπιτιού» όπως έλεγαν οι πιο παλιοί. Καταλαβαίνουμε εύκολα λοιπόν πως όταν μένει χωρίς δουλειά, επηρεάζεται όλο το σύστημα της οικογένειας, καθώς οι προεκτάσεις μπορούν να τον αγγίξουν ψυχολογικά και σεξουαλικά ως άνθρωπο, σύντροφο, σύζυγο και εραστή αλλά και ως γονιό. Και λογικό αν σκεφτούμε ότι ο άνεργος άνδρας από τη μία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις καθημερινές οικονομικές του ανάγκες ενώ από την άλλη τα αισθήματα ντροπής και χαμηλής αυτοεκτίμησης του ρίχνουν ακόμα περισσότερο ψυχολογικά το ηθικό και την ανδρική του υπόσταση.
Γνωρίζουμε ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης πως ο άνδρας στην ιδέα και μόνο πως μπορεί να χάσει τη δουλειά του, νιώθει πως χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Τα κοινωνικά στερεότυπα με τον άνδρα "κουβαλητή" εξακολουθούν και υπάρχουν, επηρεάζοντάς τον και στερώντας του τον ρόλο του και σε αρκετές περιπτώσεις διαταράσσεται η ισορροπία όλης της οικογένειας.
Πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά μας;
Ναι, αν βρίσκονται σε ηλικία όπου αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει. Άλλωστε, θα αναρωτηθούν αν δουν τον μπαμπά τους να βρίσκεται στο σπίτι τις ώρες που λογικά θα ήταν στη δουλειά. Και όσο και αν θεωρούμε πως «είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν» θα έλεγα πως καλό είναι να μην τα υποτιμούμε, καθώς αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα θα θέλαμε ενδεχομένως…
Πρώτα από όλα λοιπόν, αναφέρομαι στον μπαμπά εκείνο που έχασε τη δουλειά του πως και αν νιώθει άσχημα είναι μία κατάσταση που τελικά συμβαίνει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε στις μέρες μας! Το θέμα είναι πως χρειάζεται να μην επιτρέψει να «τον πάρει από κάτω» όσο γίνεται βέβαια, καθώς το χρέος προς την οικογένειά του δεν είναι μόνο οι οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και η ψυχοσυναισθηματική στήριξη μέσα από τον πολλαπλό του ρόλο! Έτσι, χρειάζεται να μην χάσει το κέφι του αλλά να φροντίσει μαζί με τα βιογραφικά που στέλνει σε υποψήφιες δουλειές να το διατηρήσει ακμαίο.
Μπαμπά, μην ξεχνάς πως είσαι το πρότυπο για το παιδί σου. Είσαι ο ένας εκ των δύο ανθρώπων που θα το μάθουν τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή του. Αν εκείνο σε δει να «πέφτεις» στις δυσκολίες και να λυγίζεις, το μαθαίνεις να παραιτείται και να μην προσπαθεί στη ζωή του. Είναι χρέος σου να σταθείς όρθιος στις δυσκολίες, όσο και να νιώθεις κουρασμένος κάποιες φορές, άλλωστε, όταν είσαι γονιός το παιδί σου έρχεται πρώτο στο τι πρέπει ή όχι να κάνεις, να σκεφτείς και πώς να συμπεριφερθείς!
Τι να πει και πώς να συμπεριφερθεί ένας μπαμπάς μπροστά στο παιδί
- Συνεννοήσου λοιπόν με τη σύζυγο στο τι θα πείτε στα παιδιά σας και μην ξεχνάτε και οι δύο πως η εικόνα που θα τους περάσετε είναι πως «ναι μεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία αυτό το διάστημα, είμαστε όμως ενωμένοι και θα την ξεπεράσουμε!».
- Πάρε τον χρόνο σου να επεξεργαστείς τη νέα αυτή κατάσταση. Δες πως θα την διαχειριστείς και τι ενέργειες θα κάνεις.
- Δες ποιες πηγές στήριξης έχεις για ώρα ανάγκης, συγγενείς, φίλους, κλπ. που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.
- Δες πώς μπορείς να στηρίξεις τον εαυτό σου και επαγγελματικά μέσα από πιθανά σεμινάρια και δες το και ως ένα διάλειμμα – αν μπορείς φυσικά να τον στηρίξεις – όπου θα εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.
- Μην κατηγορείς τον εαυτό σου, μην απομονώνεσαι και προσπάθησε να είσαι πιο λειτουργικός και ενεργητικός…
- Μην ξεχνάς, πως αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε ότι και αν μας προβληματίζει…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια