Πόσο σημαντικός είναι ο μπαμπάς στο παιδί
- Μπαμπά, είσαι απαραίτητος στη ζωή των παιδιών σου
- Οι δύο κατηγορίες μπαμπάδων
- Είσαι ο μπαμπάς, ο θεός του παιδιού σου, εκείνος που «ξέρει»
Μπαμπά, είσαι απαραίτητος στη ζωή των παιδιών σου
Συνήθως αναφερόμαστε στη σχέση της μητέρας με τα παιδί λόγω του ότι εκείνη το φροντίζει περισσότερο και περνάει αρκετές ώρες μαζί του. Αναφερόμαστε επίσης συχνά στο πόσο σημαντικό είναι το παιδί να έχει καλή σχέση και με τους δύο γονείς του, εφόσον βέβαια υπάρχουν και οι δύο στη ζωή του. Σήμερα θα αναφερθώ περισσότερο στο πόσο σημαντική είναι και η πατρική φιγούρα για το παιδί θέλοντας να αφυπνίσω λίγο τη συνείδηση κάποιων μπαμπάδων που είναι ίσως λίγο απόμακροι από τα μικρά τους ή κάποιους μπαμπάδες που θεωρούν – ακόμα και σήμερα - πως το μεγάλωμα των παιδιών είναι θέμα …της μαμάς! Μπαμπά, είσαι απαραίτητος στη ζωή των παιδιών σου, έχεις ενεργό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, είτε το θέλεις, είτε όχι.
Σκέψου λίγο τη σχέση με το δικό σου μπαμπά, πώς ήταν; Ήταν «εκεί» για εσένα σχεδόν όλες τις ώρες; ήταν απόμακρος αλλά δίπλα σου όταν τον χρειαζόσουν; ήταν παρόν-απών; Μιλούσατε οι δυο σας για θέματα που σε απασχολούσαν; Ένιωθες άνετα μαζί του; Παίζατε, τρέχατε, θα έλεγες πως τον αισθανόσουν «μέσα» στη ζωή σου; Υπήρχε η συναισθηματική έκφραση; Ακολουθούσε διάφορα στερεότυπα που σήμερα έχεις και εσύ; Υπάρχουν θέματα μεταξύ σας; Πιστεύεις πως ήταν καλός μπαμπάς; Θέλεις να του μοιάσεις ή όχι;
Φωτογραφία από τον χρήστη Hannah Nelson στο Pexels
Οι δύο κατηγορίες μπαμπάδων
Σκέψου τι κοινά στοιχεία έχεις μαζί του, σε πόσα του μοιάζεις; Από όλα αυτά που ανακαλύπτεις, θεωρείς πως καλώς τα έχεις υιοθετήσει ή ενοχλείσαι όταν συνειδητοποιείς αν όχι ίδιες, παρόμοιες συμπεριφορές; Θυμάσαι να είχες σκεφτεί ή πει πιο μικρός «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σαν τον μπαμπά μου!» ή «όταν μεγαλώσω, δεν θέλω να γίνω σαν και αυτόν, θέλω να είμαι διαφορετικός!»; Σε ποια από τις δύο κατηγορίες παιδιών ανήκεις;
Έτσι για αρχή, αν θέλεις βέβαια, μπορείς να ευαισθητοποιηθείς λίγο στο ρόλο σου ως μπαμπάς και να δεις πως σε βλέπει το παιδί σου. Μπορεί να πιστεύεις πως είναι μικρό μεν, μην ξεχνάς όμως πως θα μεγαλώσει και θα σε περιγράφει στο δικό του παιδί με ανάλογο τρόπο του «τι του έχεις δώσει» ως γονιός!
Ακούω από σχεδόν όλους τους άνδρες που βλέπω στο γραφείο και που έρχονται για θέματα άσχετα με τον γονιό τους, πόσο τους έχει στιγματίσει ένας καλός ή κακός πατέρας, ένας πατέρας παρών ή απών, ένας πατέρας απόμακρος, εγωκεντρικός, βίαιος, σκληρός, τρυφερός, γλυκός, επικοινωνιακός, κλειστός ή ανοιχτός στην συναισθηματική έκφραση και άλλα πολλά…
Φωτογραφία από τον χρήστη Tima Miroshnichenko στο Pexels
Είσαι ο μπαμπάς, ο θεός του παιδιού σου, εκείνος που «ξέρει»...
Είσαι ο μπαμπάς, ο θεός του παιδιού σου, εκείνος που «ξέρει», εκείνος που στο χέρι σου είναι να δημιουργήσεις μία εικόνα που θα σε θαυμάζει και θα σε έχει ως πρότυπο. Αν έχεις αγόρι, μην ξεχνάς πως εσένα αντιγράφει στους τρόπους του και στις δεξιότητες, εσένα μιμείται στη συμπεριφορά, εσύ είσαι ο άνδρας, το ανδρικό πρότυπο που θα θελήσει να ακολουθήσει ή να αποφύγει μεγαλώνοντας, όσο τουλάχιστον μπορεί… Αν έχεις κορίτσι, είσαι το ανδρικό πρότυπο που θα αναζητήσει αύριο στη ζωή της, όπως μας βεβαιώνουν και αρκετές έρευνες. Η δική σου στάση είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής της ως γυναίκα στο μέλλον, επιλέγοντας έναν άνδρα που θα σου μοιάζει σε …πολλά, ελπίζω να είναι θετικά τα στοιχεία αυτά!
Μπορώ να σε διαβεβαιώσω λοιπόν πως ο καμβάς που εσύ ο ίδιος ζωγραφίζεις πάνω του την εικόνα σου είναι η «προσωπογραφία» σου, αυτή που το παιδί σου θα κρεμάσει στην καρδούλα του και θα το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή, με γλυκές και όμορφες αναμνήσεις ή με φόβο, ανησυχία και προσπάθεια αποκαθήλωσής σου…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια