Μπαμπάς με νεογέννητο: Πώς θα βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι

Ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει μια μαμά με το νεογέννητο. 

Μαρίνα Μόσχα
Μπαμπάς με νεογέννητο: Πώς θα βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι
Bigstock

Ήρθε το νεογέννητο στο σπίτι, και τώρα; Τι κάνουμε; Πολλοί και πολλές θεωρούν ότι είναι δουλειά της μαμάς να το φροντίσει, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Κάτι που οι μαμάδες – κυρίως οι νέες μανούλες – το βρίσκουν αρκετά εξουθενωτικό καθώς έρχονται αντιμέτωπες με την δική τους ανησυχία γύρω από το βρέφος, το ξενύχτι, την φροντίδα αλλά και την δική τους ψυχική και σωματική επαναφορά που χρειάζεται αρκετό καιρό για να επιτευχθεί. Εδώ λοιπόν έρχεται και ο μπαμπάς ο οποίος μπορεί να βοηθήσει την μαμά ώστε να την ξελαφρώσει κάπως με το μικρούλι. Άλλωστε μην ξεχνάμε, πως και οι δύο συνέβαλλαν για να έρθει το μωρούλι στον κόσμο.

Η στάση της μαμάς…

Βέβαια, για να γίνουν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται και η μαμά «να επιτρέψει» στον μπαμπά να την βοηθήσει και να δεχθεί την βοήθειά του. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες εκείνες οι μαμάδες που πιστεύουν πως οι μπαμπάδες δεν μπορούν να φροντίσουν το νεογέννητο και πως μόνο εκείνες μπορούν να κάνουν καλά τα πάντα και θέλουν να τα κάνουν όλα μόνες τους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Και για να συμπληρώσω, αν πιστεύετε πως ο σύντροφός σας δεν είναι ικανός για να φροντίσει το μωρό του, πως τον έχετε εμπιστευτεί να φροντίσει και εσάς; Δώστε του λοιπόν χώρο και χρόνο, να βρει και εκείνος «τα πατήματά του» και να «φτιάξει» την δική του καθημερινή ρουτίνα με το μωρό. Βάλτε τον στο παιχνίδι και δεχτείτε με ευγνωμοσύνη την βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει – χωρίς βέβαια να του ασκείτε κριτική και να τον …«διορθώνετε» κάθε λίγο! Να θυμάστε και οι δύο πως αποτελείτε «ομάδα» και δεν είστε ανταγωνιστές στο «ποιος τα κάνει καλύτερα»…

Πώς μπορεί λοιπόν να βοηθήσει ο μπαμπάς στη φροντίδα του νεογέννητου;

  1. Πρώτα από όλα, συζητήστε οι δυο σας και δείτε τις νέες ανάγκες όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί με τον ερχομό του νεογέννητου στο σπίτι. Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε και οι δυο σας, τι νιώθετε να σας αγχώνει, τι σας προβληματίζει. Κάντε μία λίστα με αυτά τα θέματα και δείτε τι μπορεί να αναλάβει ο καθένας από τους δυο σας. Δείτε τι εναλλακτικές υπάρχουν και πως μπορείτε να συμπληρώσετε πιθανά «κενά» στην καθημερινότητα, ώστε να είστε περισσότερο ελεύθεροι να κινηθείτε. Έτσι θα δώσετε χώρο στον μπαμπά να δεθεί με το νεογέννητο.
  2. Συμφωνήστε στο τι αναλαμβάνει ο καθένας, μοιράζοντας τη καθημερινή φροντίδα, του μωρού αλλά και του σπιτιού, ώστε να μπορεί και η μαμά να έχει λίγο χρόνο ξεκούρασης και ο μπαμπάς από την άλλη να απολαύσει λίγο χρόνο με το νεογέννητο παιδί του.
  3. Συμφωνήστε για το ποιος θα σηκώνεται τα βράδια όταν το μωρό θα κλαίει, θα πεινάει, θα θέλει φροντίδα. Αν φυσικά, το μωρό θηλάζει, εννοείται πως η μαμά είναι εκείνη που θα ξυπνάει τη νύχτα και ίσως ο μπαμπάς την βοηθάει κάπως το πρωί, ώστε να κοιμηθεί εκείνη λίγο περισσότερο. Αν πάλι η μητέρα βγάζει το γάλα με θήλαστρο, ίσως και ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει στα νυχτερινά ταΐσματα. Φυσικά, υπάρχει και η πρωινή δουλειά που θα πρέπει να πάει, εφόσον η μαμά βρίσκεται στην άδεια μητρότητας, όπου τότε ενδεχομένως εκείνη να αναλάβει την νυχτερινή φροντίδα και ότι σημαίνει αυτό και ο μπαμπάς να συμβάλλει την ημέρα.
  4. Υπομονή με το μωρό! Πόσο σημαντική λέξη και πόσο αλήθεια θα την χρειαστείτε και οι δυο σας όχι μόνο τώρα με το νεογέννητο στο σπίτι αλλά και στα επόμενα χρόνια έως ότου ενηλικιωθεί και πάει στο δικό του σπίτι. Το μωρό θα κλάψει και θα ξανακλάψει και ας το έχετε φροντίσει στα πάντα. Διατηρήστε την υπομονή σας, καθώς είναι το μόνο όπλο που θα χρειαστεί μέχρι τουλάχιστον να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση. Και μην ξεχνάτε πως το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος του μικρού σας για να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, άρα και με εσάς…
  5. Υπομονή μεταξύ σας! Ναι, η υπομονή είναι απαραίτητη και μεταξύ σας καθώς θα υπάρξουν διάφορες ανησυχίες γύρω από τις νέες απαιτήσεις της οικογένειας. Συζητήστε οι δυο γονείς για τις ανησυχίες σας, αλλά δείξτε υπομονή καθώς η μαμά προσπαθεί να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, σωματικά και ψυχικά – μην ξεχνάτε πως ακόμα και οι ορμόνες της χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν.
  6. Να είστε εκεί! όχι μόνο ως φυσική παρουσία αλλά ουσιαστικά. Αν για παράδειγμα χρειαστεί κάτι την ώρα που η σύζυγος θηλάζει το μωρό, μπορείτε να της το δώσετε εσείς. Μην θεωρείται πως δεν είναι βοήθεια αυτή…
  7. Φροντίστε και τη μαμά! Μπορείτε για παράδειγμα να της ετοιμάσετε ένα ωραίο χυμό να πιεί, κάτι να φάει, να την ρωτήσετε πως αισθάνεται, αν κοιμήθηκε καλά το βράδυ, αν ξεκουράστηκε, κλπ. Πολλές φορές η φροντίδα έρχεται μέσα από το νοιάξιμο…

Όλα τα παραπάνω, είναι απλά κάποια παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ένας μπαμπάς την κατάσταση με ένα νεογέννητο. Βρείτε τον δικό σας τρόπο να βοηθήσετε στην φροντίδα του και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του, χρόνο που θα σας βοηθήσει να δεθείτε σχετικά γρήγορα. Από την άλλη, η βοήθεια αυτή είναι πολύτιμη και στη μητέρα η οποία χρειάζεται και εκείνη τον χρόνο της μέχρι να επανέλθει αλλά και χρόνο ξεκούρασης και φροντίδας επίσης…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved