Έρευνα: Πώς αλλάζει η πατρότητα τον ανδρικό εγκέφαλο;

Bigstock

Κι όμως δεν αλλάζει μόνο εγκέφαλος της γυναίκα με τον ερχομό ενός παιδιού, αλλά και ο εγκέφαλος του άνδρα, νέα έρευνα επιβεβαιώνει

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια αναφέρει ότι ο εγκέφαλος του άνδρα υπόκειται σε αξιοσημείωτες αλλαγές όταν γίνεται μπαμπάς.

Μία από αυτές είναι η ελαφρά συρρίκνωσή του. Επίσης, οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση και την οπτική επεξεργασία και θεωρούνται ότι συμβάλλουν στη δυνατότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται σε νέες εμπειρίες.

«Το να γίνεσαι γονιός συνεπάγεται αλλαγές όχι μόνο στην καθημερινότητά αλλά και στη βιολογία σου» αναφέρει η Darby Saxbe, επικεφαλής της έρευνας. «Απαιτούνται νέες δεξιότητες όπως το να μπορείς να συναισθανθείς ένα μωρό που δεν μιλάει, είναι λοιπόν λογικό, αν και δεν είχε αποδειχθεί, ότι ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός κατά τη μετάβαση στη γονεϊκότητα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο περιοδικό Celebral Cortex. Οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 40 μελλοντικών μπαμπάδων και 17 ανδρών χωρίς παιδιά.

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος του μπαμπά

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν οι εγκέφαλοι των ανδρών πριν μείνουν έγκυες οι σύντροφοί τους και στη συνέχεια ξανά δύο με τρεις μήνες μετά τη γέννηση των παιδιών τους. Μελετήθηκε επίσης η εγκεφαλική δραστηριότητα των ανδρών που δεν είχαν παιδιά και κάποιων ενώ οι σύντροφοί τους ήταν στο τρίτο τρίμηνο κύησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στον φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται την προσοχή, τον προγραμματισμό και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Στους άνδρες που έγιναν μπαμπάδες παρατηρήθηκαν αλλαγές σε περιοχές του φλοιού που καθορίζουν την επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών και περιοχών που αποτελούν μέρος της προεπιλεγμένου δικτύου λειτουργίας του εγκεφάλου.

Εγκέφαλοι μαμάδων Vs εγκέφαλοι μπαμπάδων

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου της μητέρας και στις υποφλοιώδεις περιοχές που συνδέονται με την επεξεργασία συναισθημάτων και απειλών. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με τις αλλαγές στον ανδρικό εγκέφαλο.

Με πληροφορίες από technologynetworks.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved