Πέντε μύθοι για την ανατροφή των παιδιών
Η ανατροφή των παιδιών κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, ειδικά στις μέρες μας.
Από τη στιγμή που γίνεστε γονείς δέχεστε έναν καταιγισμό συμβουλών για την ανατροφή του παιδιού και το πώς πρέπει να το μεγαλώσετε ώστε να μη γίνει κακομαθημένο, να έχει καλούς τρόπους, να κοιμάται καλά, να τρώει, να …
Ακόμα κι αν οι συμβουλές δίνονται με τις καλύτερες προθέσεις ορισμένες μπορεί να είναι ξεπερασμένες ή εντελώς λανθασμένες.
Ας δούμε τους πέντε πιο γνωστούς μύθους που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών:
Οι γονείς κακομαθαίνουν το μωρό όταν το έχουν συνέχεια αγκαλιά
Τα βρέφη έχουν ανάγκη την προσοχή και τη φροντίδα σας. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν κλαίνε συνειδητά μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν, επομένως δεν χρησιμοποιούν το κλάμα ως μια μορφή «εκβιασμού». Στην πραγματικότητα, τα μωρά που δεν έχουν στερηθεί τα χάδια, τις αγκαλιές και την αγάπη των γονιών τους, μεγαλώνοντας είναι συναισθηματικά περισσότερο ώριμα και υγιή.
Τα τρομερά δίχρονα
Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν να διεκδικούν την ατομικότητα και την ανεξαρτησία τους γύρω στους 18 μήνες και συνεχίζουν να έχουν αναπτυξιακές εκρήξεις καθώς μεγαλώνουν. Όλα τα δίχρονα δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι υγιές στάδιο της ανάπτυξής τους.
Δεν βλάπτει λίγο ξύλο
Παλιότερα οι γονείς πίστευαν ότι μερικές ξυλιές δεν βλάπτουν το παιδί, απεναντίας το συνετίζουν. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η σωματική τιμωρία ως πειθαρχική τακτική κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που δέχονται σωματική βία στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να παρουσιάσουν πιο επιθετική συμπεριφορά αργότερα στην προσχολική και στο σχολείο και έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.
Η ανατροφή των παιδιών έρχεται φυσικά
Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη και απαιτεί προσπάθεια και ενημέρωη στη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ. Οι γονείς δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για τη διατροφή και την παροχή ενός σπιτιού. Είναι υπεύθυνοι επίσης για την μόρφωσή τους, για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης, των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων , για την ευτυχία τους και για πολλά ακόμα. Γι΄αυτό κι είναι απαραίτητο να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται χωρίς να ντρέπονται.
Οι φόβοι και οι φοβίες του παιδιού είναι μια φάση, θα περάσει
Τα άγχη και οι φόβοι των παιδιών εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους κι ένας από αυτούς είναι και ο άστατος ύπνος. Ακόμη και όταν πιστεύετε ότι πρόκειται για μια φάση, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να την ξεπεράσει στηρίζοντάς το κι όχι λέγοντας του « δεν είναι τίποτα, κοιμήσου» ,ή « είσαι μεγάλο παιδί, δεν γίνεται να φοβάσαι».
Με πληροφορίες από το abcquality.org