Το εξάνθημα (σύγκαμα, παράτριμμα) από την πάνα είναι μια κοινή μορφή δερματίτιδας που μοιάζει με κοκκινίλες γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συχνά εμφανίζεται στα μωρά όταν η πάνα τους δεν αλλάζεται τακτικά.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συγκάματος από την πάνα συνήθως περιλαμβάνουν:
- Ερεθισμένο και κόκκινο δέρμα στην περιοχή της πάνας — γλουτοί, μηροί και γεννητικά όργανα
- Κνιδωτικό εξάνθημα στην περιοχή της πάνας
- Πληγές στην περιοχή της πάνας
- Ενόχληση, γκρίνια ή κλάμα, ειδικά κατά την αλλαγή της πάνας
Τι προκαλεί το σύγκαμα (παράτριμμα);
Συνήθως, το εξάνθημα από την πάνα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού, μόλυνσης ή αλλεργίας.
Ερεθισμός: Το δέρμα ενός μωρού μπορεί να ερεθιστεί όταν μια πάνα μένει για αρκετές ώρες βρεγμένη και δεν αλλάζεται ή επειδή η πάνα τρίβεται στο δέρμα επανειλημμένα.
Μόλυνση: Τα ούρα αλλάζουν τα επίπεδα pH του δέρματος και αυτό αφήνει τα βακτήρια και τους μύκητες να αναπτυχθούν πιο εύκολα. Οι ουσίες που εμποδίζουν τη διαρροή της πάνας εμποδίζουν επίσης την κυκλοφορία του αέρα, δημιουργώντας ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον όπου τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να ευδοκιμήσουν, προκαλώντας εξάνθημα.
Αλλεργίες: Τα μωρά με ευαίσθητο δέρμα μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξανθήματα. Ορισμένοι τύποι απορρυπαντικών, σαπουνιών, πανών ή μωρομάντηλων μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ευαίσθητο δέρμα, προκαλώντας εξάνθημα.
Πόσο διαρκεί το σύγκαμα;
Το σύγκαμα διαρκεί για περισσότερες από μερικές ημέρες. Συνήθως όμως, υποχωρεί μέσα σε 2 έως 3 ημέρες με φροντίδα στο σπίτι.
Σύγκαμα μωρού: Αντιμετώπιση
Για να βοηθήσετε το μωρό σας να απαλλαγεί από το σύγκαμα θα πρέπει να ελέγχετε συχνά την πάνα του και να την αλλάζετε αμέσως μόλις βραχεί ή λερωθεί. Καθαρίστε απαλά την περιοχή της πάνας με σαπούνι και νερό και στεγνώστε ταμποναριστά με μια πετσέτα. Δεν θα πρέπει να αφήνετε καθόλου υγρασία.
Οι κρέμες και οι αλοιφές που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, εκχύλισμα χαμομηλιού ή καλεντούλα, βοηθούν στην καταπραϋντική δράση του δέρματος και στην προστασία του από την υγρασία. Θα πρέπει να βάζετε αρκετή ποσότητα σε κάθε αλλαγή πάνας.
Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να αφήνετε το μωρό σας να μένει χωρίς πάνα για αρκετές ώρες, δίνοντας έτσι χρόνο στο ερεθισμένο δέρμα να «αναπνεύσει» και να επουλωθεί πιο γρήγορα. Μπορείτε να τοποθετείτε το μωρό σας στην κούνια του (έχοντας στρώσει αδιάβροχα σεντόνια ή πετσέτα).
Πρόληψη - Συμβουλές για να αποφύγετε το σύγκαμα (παράτριμμα)
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το εξάνθημα της πάνας είναι να διατηρείτε την περιοχή της πάνας καθαρή και στεγνή. Μερικά tips μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συγκάματος από την πάνα στο δέρμα του μωρού σας.
Αλλάζετε συχνά πάνες: Αφαιρέστε τις βρεγμένες ή βρώμικες πάνες αμέσως. Εάν το παιδί σας βρίσκεται σε βρεφονηπιακό σταθμό, ζητήστε από τους φροντιστές του να κάνουν το ίδιο. Οι πάνες μιας χρήσης που περιέχουν απορροφητικό τζελ είναι αποτελεσματικές γιατί απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα.
Ξεπλύνετε το κάτω μέρος του μωρού σας με ζεστό νερό κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα: Μπορείτε να πλύνετε το μωρό σας στον νιπτήρα ή να χρησιμοποιήσετε μωρομάντηλα. Πάντα να χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα χωρίς αλκοόλ ή άρωμα. Όσο για το σαπούνι; Ένα ήπιο σαπούνι με χαμομήλι αρκεί.
Στεγνώστε απαλά το δέρμα με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα: Με την πετσέτα στεγνώστε ταμποναριστά την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας.
Εφαρμόστε τακτικά κρέμα ή αλοιφή: Εάν το μωρό σας παρουσιάζει συχνά εξανθήματα, κρέμα ή αλοιφή για το παράτριμμα σε κάθε αλλαγής πάνας βάζοντας μάλιστα και αρκετή ποσότητα.
Αφού αλλάξετε πάνες, πλύνετε καλά τα χέρια σας: Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση βακτηρίων σε άλλα μέρη του σώματος του μωρού σας, σε εσάς ή σε άλλα παιδιά που έχετε στην οικογένεια.
Κάντε ένα διάλειμμα από τις πάνες: Δώστε στο μωρό σας λίγο χρόνο χωρίς την πάνα του. Όταν είναι δυνατόν, αφήστε το μωρό σας στην κούνια του έχοντας τοποθετήσει αδιάβροχα σεντόνια ή απορροφητικές πετσέτες. Η έκθεση του δέρματος στον αέρα είναι ένας φυσικός και ήπιος τρόπος για να στεγνώσει η ευαίσθητη περιοχή.
με πληροφορίες: mayoclinic.org / kidshealth.org