Πώς εξελίσσεται η σχέση πατέρα- γιου με τα χρόνια

Η αγάπη του πατέρα είναι σαν τον αέρα: αόρατη αλλά ουσιαστική. 

Νίκη Παπανικολάου
Πώς εξελίσσεται η σχέση πατέρα- γιου με τα χρόνια
Bigstock

Η σχέση πατέρα - γιου περνάει από διάφορα στάδια και εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων.

Ανάλογα με την ηλικία, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους αναπτύσσεται σταδιακά το δέσιμο και η επικοινωνία μεταξύ τους.

Πρώιμη παιδική ηλικία

Τα μωρά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, εξαρτώνται κυρίως από τη μητέρα τους, ωστόσο, ο χρόνος που αφιερώνουν οι μπαμπάδες για να είναι μαζί τους, είναι καθοριστικός για τη μελλοντική τους σχέσης. Σύμφωνα με το momjunction.com κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, ο πατέρας είναι για το παιδί και ειδικά για το αγόρι, ο ήρωας και η έμπνευσή του. Τον λατρεύει και αισθάνεται απίστευτη χαρά κάθε φορά που τον σηκώνει ψηλά στον αέρα ή του φτιάχνει ένα παιχνίδι.

Στα μάτια του γιου, ο μπαμπάς του είναι πιο δυνατός από τον Ηρακλή ή πιο έξυπνος από τον Αϊνστάιν και προσπαθεί να τον μιμηθεί. Επιμένει να τρώει όπως αυτός, να ντύνεται, ακόμη και να περπατά με τον ίδιο τρόπο. Λαχταράει να περνά χρόνο μαζί του και ένα μικρό κομπλιμέντο από τον μπαμπά του είναι το μόνο που χρειάζεται για να του φτιάξει τη μέρα.

mpampas-paidi-sxolikes-epidoseis.jpg

Εφηβεία

Αυτή είναι μια δύσκολη φάση και για τους δύο, καθώς ο γιος αναπτύσσει τις δικές του απόψεις και παράλληλα προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του. Υπάρχουν συγκρούσεις, έντονες διαφωνίες και η παρακολούθηση αγώνων αντικαθίστανται με τις βόλτες με φίλους.

Δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Λίγη προσπάθεια τόσο από τον πατέρα όσο και από τον γιο, μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για μια ομαλή μετάβαση στην εφηβεία.

pos-tha-gino-kalos-mpampas.jpg

Ενηλικίωση

Σε αυτή τη φάση, ο γιος συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του μπορεί να έχει δίκιο σε πολλά πράγματα ενώ από την πλευρά του, ο μπαμπάς, έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον γιο του, καθώς διαπιστώνει ότι δεν είναι πια ο παρορμητικός έφηβος. Τα δύο μέρη πλέον σέβονται τα όρια του άλλου και επιτυγχάνουν μια υγιή, πιο ισορροπημένη σχέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved