Πρώτη περίοδος μετά από αποβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Εάν ανησυχείτε για αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή για ακανόνιστες περιόδους μετά από μια αποβολή, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.
Η διαδικασία πένθους μιας αποβολής μπορεί να διαρκέσει μήνες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους και της επιστροφής του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Η εμπειρία μιας αποβολής, γνωστή και ως πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης, μπορεί προκαλέσει άγχος, στρες και κατάθλιψη στη γυναίκα που την έχει βιώσει. Περίπου το 10% έως 20% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή και απώλεια του εμβρύου μέσα στη μήτρα πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.
8 στις 10 αποβολές συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μεταξύ 1 έως 5 στο δεύτερο τρίμηνο. Η αποβολή είναι πολύ συχνή και οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη στο μέλλον.
Για πολλές γυναίκες, η ανάρρωση από μια αποβολή μπορεί να είναι δύσκολη. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που έρχονται μετά από μια αποβολή, απαιτεί πολύ χρόνο και συναισθηματική ενέργεια. Η διαδικασία του πένθους μπορεί να διαρκέσει μήνες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά τι γίνεται με την επιστροφή του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από μια αποβολή;
Η πρώτη περίοδος μετά από αποβολή - Τι να γνωρίζετε
Μετά από μια αποβολή, συχνά εμφανίζονται σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ορμονικές αλλαγές και στην απώλεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο με διάφορους τρόπους. Η πρώτη περίοδος μετά από μια αποβολή μπορεί να είναι ασυνήθιστα βαριά και να προκαλέσει περισσότερη ενόχληση από την τυπική έμμηνο ρύση ή την ελαφριά ροή μαζί με τη συναισθηματική δυσφορία που νιώθει μια γυναίκα που έχασε το μωρό της.
Πότε υποχωρούν οι σωματικές επιδράσεις της αποβολής;
Είναι διαφορετική η περίοδος μετά την αποβολή;
«Η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική, αλλά γενικά όλες οι περίοδοι μπορεί να διαφέρουν ως προς το χρόνο, τη ροή, τη διάρκεια, το χρώμα ή τις κράμπες από καιρό σε καιρό, ανάλογα με το πόσο καλά είστε ή άλλες συνθήκες όπως ασθένεια, ταξίδι, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση», λέει η Δρ. Yolanda Kirkham, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και γυναικολόγος στο Unity Health Toronto.
Για μερικές γυναίκες, η περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι πιο βαριά ή μεγαλύτερη σε διάρκεια από το συνηθισμένο, ενώ μπορεί να είναι μικρότερη ή ελαφρύτερη για άλλες. Μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν περισσότερες κράμπες ή δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε εμπειρία είναι μοναδική και δεν υπάρχει «τυπικό» μοτίβο για τον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά την αποβολή.
«Η πρώτη σας περίοδος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα», αναφέρει η Δρ Kirkham.
Εάν ανησυχείτε για αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή για ακανόνιστες περιόδους μετά από μια αποβολή, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για καθοδήγηση και υποστήριξη. Είναι εκείνος που θα δώσει απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που έχετε γύρω από αυτό το θέμα.
Πόσο διαρκεί η περίοδος μετά από μια αποβολή;
Μετά την αποβολή, η διάρκεια της πρώτης περιόδου μπορεί να ποικίλλει αλλά είναι τυπικά παρόμοια με μια φυσιολογική περίοδο. Μπορεί να εμφανίσετε βαρύτερη αιμορραγία ή κράμπες, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή έντονο πόνο.
Αλλάζει ή όχι η περίοδος μετά από την αποβολή;
Μετά από μια αποβολή, είναι φυσιολογικό να αλλάξει η περίοδός σας, τουλάχιστον για λίγο. Μπορεί να εμφανίσετε περισσότερη ροή, έντονες κράμπες ή μεγαλύτερη διάρκεια αιμορραγίας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια αποβολή μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.
Να θυμάστε ότι το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει «φυσιολογικό» όταν πρόκειται για την περίοδό σας και πώς αυτή θα επηρεαστεί.
Πόσο καιρό μετά την αποβολή μπορείτε να προσπαθήσετε να συλλάβετε ξανά;
Οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε έως ότου έχετε ξανά φυσιολογική περίοδο για να αρχίσετε να προσπαθείτε ξανά. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να θρηνήσει. Να θυμάστε ότι για να προσπαθήσετε να συλλάβετε εκ νέου ένα μωρό θα πρέπει να νιώθετε σωματικά και συναισθηματικά έτοιμες.
πηγή: todaysparent.com