Οι πατεράδες πρέπει να υποστηρίζονται, τόσο από την οικογένεια όσο και τον κοινωνικό περίγυρο

Μυρτώ Κογεβίνα
Bigstock

Ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια.

Στο παρελθόν, ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια ήταν συγκεκριμένος και αρκετά περιορισμένος. Ο πατέρας ήταν ο λεγόμενος “κουβαλητής”, ο οποίος δούλευε και στήριζε οικονομικά την οικογένεια, ενώ ενεπλέκετο στην ανατροφή και τη διαπαδαγώγηση των παιδιών πολύ λίγο, κυρίως σε θέματα πειθαρχίας. Η καθημερινή φροντίδα των παιδιών, όπως και του σπιτιού γενικότερα, ήταν κατά βάση ευθύνη της μητέρας.

Η σημασία του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού

Στις μέρες μας, ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια έχει επεκταθεί και συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, με βάση και τις γενικότερες εξελίξεις της κοινωνίας μας. Οι ρόλοι των φύλων έχουν αλλάξει σημαντικά, και αυτό αντανακλάται και στη λειτουργία της σύγχρονης οικογένειας. Πλέον, οι πατεράδες παίρνουν ενεργά μέρος στην ανατροφή των παιδιών τους, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, από τη βρεφική έως και την εφηβική ηλικία. Αλλάζουν πάνες, ταΐζουν, παίζουν με τα παιδιά τους, τους διαβάζουν βιβλία, τα συνοδεύουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και τα υποστηρίζουν συναισθηματικά. Η ενεργή αυτή ενασχόληση των πατεράδων με τα παιδιά τους οδηγεί σε βαθύτερο και ουσιαστικότερο δεσμό μεταξύ τους, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη μεγαλύτερης ισορροπίας στην οικογενειακή ζωή.

Η ενεργή ενασχόληση του πατέρα επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του παιδιού, τόσο σε γνωσιακό/ακαδημαϊκό, όσο σε κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Πληθώρα ερευνών δείχνουν ότι τα παιδιά με πατεράδες “ενεργούς” τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σε σχέση με παιδιά των οποίων οι πατεράδες ασχολούνται λιγότερο μαζί τους.

Τι είναι πατρότητα;

Ωστόσο, τα στερεότυπα συνεχίζουν να υπάρχουν σε έναν βαθμό, ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία, κάτι το οποίο δυσκολεύει πολλούς πατεράδες στο να παίξουν τον τόσο κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο τους στη ζωή των παιδιών τους. Καλό είναι λοιπόν να υποστηρίζονται οι πατεράδες, τόσο από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, όσο και από τα εργασιακά περιβάλλοντα, ώστε να μπορούν να ασχολούνται ενεργά και ουσιαστικά με τα παιδιά τους. Κάτι τέτοιο προάγει τη βέλτιστη ανάπτυξή των παιδιών σε όλα τα επίπεδα, επιτρέποντας παράλληλα στου πατεράδες να χαρούν και οι ίδιοι την πατρότητα στο έπακρο.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved