Πώς μπορεί ο πατέρας να συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση του παιδιού του

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας μπαμπάς θα είναι παρών στην καθημερινότητα του παιδιού του κατά την σχολική περίοδο.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς μπορεί ο πατέρας να συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση του παιδιού του

Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο του πατέρα και στην σχολική ζωή του παιδιού.

Οι μπαμπάδες κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών

Ειδικότερα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσε ότι η ενασχόληση του πατέρα ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα με ζωγραφιές, τραγούδια ή άλλα παιχνίδια, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-5 ετών αλλά και 5- 8 ετών.

Συνήθως οι πατεράδες, αναλαμβάνουν να πηγαίνουν το παιδί στο σχολείο ή σε ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες και να δίνουν το παρών σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του fathers.com, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ορισμένους τομείς, όπως το διάβασμα των παιδιών.

Το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι οι μπαμπάδες δεν διαβάζουν ποτέ στο παιδί τους ενώ το 50% των μπαμπάδων δεν είναι εθελοντές στο σχολείο.

Father And Son

20 θετικές φράσεις που πρέπει να λένε οι μπαμπάδες στα παιδιά τους

Τρόποι να συμμετέχουν οι μπαμπάδες ενεργά στην σχολική καθημερινότητα του παιδιού

Οι περισσότεροι μπαμπάδες γνωρίζουν πώς να εμπλακούν στη σχολική ζωή του παιδιού τους, αλλά είτε δεν έχουν χρόνο είτε το αμελούν. Επίσης, αρκετοί επαναπαύονται πιστεύοντας ότι « η μαμά τα καταφέρνει καλύτερα».

Ήρθε μάλλον η στιγμή να αναθεωρήσετε και να συμμετέχετε ενεργά στην καθημερινότητα του παιδιού σας καθ' όλη της διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε τακτικά με το παιδί σας

Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και να διαβάζετε με τα παιδιά σας. Αν είναι μικρά σε ηλικία διαβάστε μαζί τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα ενώ με τα μεγαλύτερα παιδιά, κάντε συζητήσεις σχετικά με τυχόν απορίες που έχουν ή βοηθήστε τα με τις δύσκολες εργασίες

Γευματίστε μαζί του

Η ώρα του φαγητού είναι μια καλή ευκαιρία να πείτε τα νέα της ημέρας. Ζητήστε να μάθετε για τη μέρα του στο σχολείο, για τα ευτράπελα, για τους φίλους του, κι όχι μόνο αν έγραψε καλά στα διαγωνίσματα ή για τις επιδόσεις του στο σύνολό τους.

sxesi-patera-giou.jpg

Δείξτε ενδιαφέρον για τις εργασίες του

Να είστε προνοητικοί και να ζητάτε να δείτε τις σχολικές εργασίες του. Μπορείτ επίσης ν το βοηθήσετε σε κάποιο κολάζ ή μια έρευνα.

Κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά

Έχοντας καθημερινή επικοινωνία και επαφή με το παιδί σας , μπορείτε να καταλάβετε έγκαιρα τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Πώς επωφελείται το παιδί όταν ο μπαμπάς του διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο

Κάντε κάτι μαζί

Το Σαββατοκύριακο αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι μαζί. Μπορεί να είναι μια βόλτα για φαγητό, για ψώνια, για τρέξιμο. Θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά κι επιπλέον το παιδί σας θα νιώσει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved