Νέοι μπαμπάδες: Πώς να στηρίξετε τη σύντροφό σας που περνά επιλόχεια κατάθλιψη

Ο ρόλος του μπαμπά στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Νέοι μπαμπάδες: Πώς να στηρίξετε τη σύντροφό σας που περνά επιλόχεια κατάθλιψη
Bigstock

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να συμβεί σε ένα ποσοστό των 10-15% των λεχώνων. Εμφανίζεται συνήθως κάποιες μέρες μετά τον τοκετό και είναι ένα κράμα βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Σχετίζεται δηλαδή και με τις ορμονικές αλλαγές της γυναίκας, όπου τα επίπεδα των ορμονών της μειώνονται απότομα λόγω της γέννας, αλλά και με την αλλαγή της γυναίκας λόγω του νέου της ρόλου.

Η διαφορά με τη μελαγχολία της λοχίας (baby blues) είναι ότι αυτή η θλίψη υποχωρεί μέσα σε κάποιες μέρες και έχει να κάνει κυρίως με τις ορμονικές αλλαγές που υπέστη το σώμα της μητέρας.

Baby blues VS Επιλόχεια κατάθλιψη: Κατανοώντας τη διαφορά και τη σημασία τους

epiloxeia-katathlipsi-nea-mitera.jpg

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

  • Κλάμα
  • Αϋπνία/απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια ευχαρίστησης
  • Άγχος σε μεγάλο βαθμό για την υγεία του μωρού: ότι μπορεί να πνιγεί, να κλάψει, να έχει κάτι κακό συνοδευόμενο από ένα αίσθημα ευαλωτότητας ως προς αυτό.
  • Μειωμένο δέσιμο με το νεογέννητο: η μητέρα δεν θέλει να το κρατά και να περνά χρόνο μαζί με το μωρό της
  • Ενοχές: αισθήματα ενοχής για το νέο μέλος και την κατάθλιψη.

Η κατάσταση αυτή, όπως μπορούμε να φανταστούμε, είναι πολύ δυσάρεστη για όλους στην οικογένεια καθώς δεν υπάρχει το προσδοκώμενο κλίμα χαράς που όλοι φαντάζονται και επιθυμούν να βιώσουν με την άφιξη μιας νέας ζωής. ‘Ένα κύμα ανησυχίας και απογοήτευσης κατακλύζει τον σύντροφο και την ευρύτερη οικογένεια της νέας μανούλας.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Το να ζητάς βοήθεια είναι πράξη δύναμης, όχι σημάδι αδυναμίας

epiloxeia-katathlipsi-se-mpampades.jpg

Τι μπορώ να κάνω ως σύντροφος;

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι για εσάς η αποδοχή της κατάστασης. Η νέα μανούλα δεν το ήθελε, δεν το επεδίωξε και σε καμία περίπτωση αυτό που συνέβη δεν μαρτυρά κάποια αδυναμία από μεριάς της. Είναι πολύ σημαντική η πληροφόρηση, αρχικά, από τον γυναικολόγο σας και κατόπιν από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

  • Αναζητήστε κάποια βοήθεια από Φορείς και Δομές. Πλέον και σε κάποια νοσοκομεία αλλά και ανεξάρτητες ΜΚΟ εξειδικεύονται στην υποστήριξη της νέας μητέρας. Μην φοβάστε να αναζητήσετε την κατάλληλη υποστήριξη για την οικογένειά σας.
  • Δώστε χρόνο στη μητέρα αλλά και υποστήριξη: μιλήστε μαζί της, πηγαίνετε βόλτες και περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με εκείνη και με το μωρό. Καταλαβαίνω οτι αισθάνεστε μπερδεμένος και χαμένος αλλά αποτελείτε μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη σύντροφό σας. Και μόνο η παρουσία σας κάνει καλό.
  • Αναλάβετε τα πρακτικά για όσο διάστημα τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Είστε μια ομάδα που το ένα μέλος χρειάζεται την υποστηριξή της ομάδας. Αποφύγετε να σκέφτεστε ανταγωνιστικά ή στερεοτυπικά. Όχι, δεν είναι η δουλειά της να μαγειρεύει ή να καθαρίζει, είστε κι εσείς μέσα σε όλο αυτό και το να δείξετε την υποστήριξή σας αναλαμβάνοντας τα πρακτικά αποτελεί μια ανακούφιση για τη νέα μαμά, που ήδη βασανίζεται από ενοχές.

Η σιωπηλή μάχη της επιλόχειας κατάθλιψης: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Εάν, ωστόσο, κι εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, λόγω φόρτου εργασίας ή επειδή το νεογέννητο σας αποζητά, ζητήστε βοήθεια από τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Ένα φαγητό ή ένα πλύσιμο των ρούχων του μωρού, είναι πολύτιμη βοήθεια αυτές τις μέρες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σκεφτούμε για μια στιγμή ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι κάτι σοβαρό, μπορεί να συμβεί στον καθένα αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστεί και η νέα οικογένεια να βγει αλώβητη από αυτό. Μη φοβάστε να μιλάτε σε ειδικούς!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved