Πατέρας έτοιμος για όλα: Μπορεί ο σύντροφός μου να συμμετέχει στην διαδικασία της γέννας;
Ο σύγχρονος πατέρας θέλει να είναι μέσα σε όλα και δεν θέλει να χάσει με τίποτα τη μοναδική διαδικασία της γέννησης του παιδιού του!
Και αυτό είναι πολύ θετικό τόσο για τη δημιουργία βάσεων για τη σχέση του με το νέο μέλος της οικογένειας, όσο και για το δικό σας δεσμό. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο ερχομός του ανθρώπου που μαζί δημιουργήσατε είναι πολύτιμη εμπειρία και είναι σημαντικό να τη μοιραστείτε.
Κάθε μαιευτήριο όμως έχει τη δική του πολιτική, οπότε καλό θα είναι να έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον γιατρό σας για την επιθυμία σας να συμμετάσχει ο μέλλον μπαμπάς στον τοκετό ώστε να σας πει αν υπάρχει κάποια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε (π.χ. να συμπληρώσει κάποιο έγγραφο).
Οι ώρες που θα περάσει ο μέλλων μπαμπάς στο μαιευτήριο, κατά το πρώτο 24ωρο, μπορεί να μην είναι λίγες αφού δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια του τοκετού. Επομένως, καλό θα είναι να έχει προετοιμαστεί:
• Να φοράει άνετα ελαφριά ρούχα (ανεξαρτήτως εποχής στα μαιευτήρια έχει αρκετή ζέστη) και άνετα παπούτσια (πιθανόν να είναι αρκετή ώρα όρθιος και να περπατήσει πολύ στους διαδρόμους του νοσοκομείου).
• Να έχει μαζί μια αλλαξιά ρούχα για παν ενδεχόμενο.
• Αν έχει σκοπό να απαθανατίσει το γεγονός με φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του γιατρού.
Στην αίθουσα τοκετού
Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο (της διαστολής), στο δεύτερο στάδιο (της εξώθησης) και στο τρίτο στάδιο (της υστεροτοκίας). Όταν η διαστολή του τραχήλου είναι πλήρης, θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα τοκετού, όπου θα κληθείτε να σπρώξετε για να βγει το βρέφος από τη γενετική οδό. Γύρω σας πλέον συσπειρώνεται μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι «δουλεύουν» μαζί σας.
Ο ρόλος του συντρόφου στην διάρκεια του τοκετού:
• Να σας βοηθάει να πάρετε τις κατάλληλες στάσεις για να αντιμετωπίσετε τους πόνους που ολοένα θα δυναμώνουν και να σας βοηθά στις τεχνικές αναπνοής.
• Να απαντά αντί για σας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κάνει η μαία ή το νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να σας κάνει μασάζ και να σας σκουπίζει το πρόσωπο και τα χέρια, αλλά και να δροσίζει με παγάκια ή βρεγμένο πανί τα χείλη σας.
• Να σας κρατάει το χέρι και να δίνει το ρυθμό για τα διάφορα είδη αναπνοής.
• Να σας δίνει κουράγιο και να σας υπενθυμίζει ότι κάθε σπρώξιμο σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ερχομό του μωρού.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού καλό θα είναι να μην κάνει διαρκώς ερωτήσεις, οι οποίες ενοχλούν το προσωπικό και αγχώνουν τη μητέρα. Επίσης, αν του ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την αίθουσα, θα πρέπει να υπακούσει χωρίς διαμαρτυρίες και να περιμένει απ' έξω.
Στην περίπτωση που θα πρέπει να κάνετε καισαρική τομή, συνήθως ο πατέρας δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει, αλλά και πάλι ο γυναικολόγος θα δώσει την τελική έγκριση.
Μόλις γεννηθεί το μωράκι σας και μετά το πρώτο επιβεβλημένο κλάμα, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που σας συνέδεε επί εννέα μήνες. Εδώ περιμένει μια... μεγάλη και σημαντική δουλειά τον σύντροφό σας: Αν το έχετε συνεννοηθεί, μπορεί ο νέος μπαμπάς να έχει την τιμή να κόψει τον ομφάλιο λώρο!