Γιορτή του Πατέρα: Οι αγώνες και τα εμπόδια χρόνων, μέχρι την καθιέρωση της
Όλοι γνωρίζουμε τη Γιορτή της Μητέρας. Όμως, υπάρχει και η Γιορτή του Πατέρα, που είναι εξίσου σημαντική και φέτος γιορτάζεται, στις 17 Ιουνίου.
Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή που τιμά τους πατέρες και γιορτάζει την πατρότητα, τους πατρικούς δεσμούς και τη συνεισφορά των μπαμπάδων στην κοινωνία. Στην πραγματικότητα, είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.
Μέχρι, όμως, να καθιερωθεί ως Γιορτή, χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια και να γίνουν πολλοί αγώνες, τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες. Δείτε παρακάτω, τα πιο σημαντικά γεγονότα από τους πρώτες αγώνες, μέχρι την επισημοποίηση της το 1972.
Από τον Μεσαίωνα, οι Καθολικοί τιμούσαν τους μπαμπάδες, κάθε 19 Μαρτίου, που ήταν η γιορτή του Αγίου Ιωσήφ. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, πολλές Καθολικές χώρες γιορτάζουν τον Πατέρα την ημερομηνία αυτή.
Στην Αμερική, οι πρώτες προσπάθειες για την καθιέρωση της Ημέρας αυτής, ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, εμπνευσμένες από την πρώτη Γιορτή της Μητέρας, από την Anna Jarvis
Το 1916 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Woodrow Wilson προσπάθησε να καθιερώσει τη Γιορτή του Πατέρα. Το Κογκρέσο, όμως, αντιστάθηκε επειδή ανησυχούσε για την εμπορευματοποίηση της.
Τη δεκαετία του 20, πολλές οικογένειες στην Αμερική γιόρταζαν την Ημέρα του Πατέρα, κάνοντας ως δώρο μία μεταξωτή γραβάτα.
Το 1966, ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson εξέδωσε προεδρική διακήρυξη. Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, καθιερώνεται ως η Γιορτή του Πατέρα. Το 1972, ο Πρόεδρος Nixon την επισημοποιεί
Προς τιμήν, όλων των πατεράδων και τους αγώνες, μέχρι να καθιερωθεί η Γιορτή του Πατέρα, οι συντελεστές της ταινίας «Νονός – Godfather», αποφάσισαν η πρεμιέρα να γίνει την Ημέρα του Πατέρα.
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Γιορτή του Πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.