Υπάρχει ανδρική εμμηνόπαυση;
«Πόσο περίεργος έχει γίνει! Μάλλον είναι σε κλιμακτήριο!» ακούμε να λέγεται για μεσήλικες άνδρες που φέρονται σαν να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις …ορμόνες τους!
Και δεν είναι ψέμα αυτό, εφόσον πράγματι και οι άνδρες περνούν την δική τους …«κλιμακτήριο», μόνο που δεν λέγεται εμμηνόπαυση – εφόσον δεν έχουν (έμμηνα) περίοδο, αλλά ανδρόπαυση!
Ανδρόπαυση: η ανδρική …εμμηνόπαυση!
Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές οι ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, προσπαθώντας να διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον ανδρικό οργανισμό, ο οποίος φαίνεται μεν να περνάει από ένα αντίστοιχο στάδιο ορμονικής ανισορροπίας – όπως αυτό των γυναικών στη κλιμακτήριο – χωρίς όμως να «γερνάει» τόσο γρήγορα όπως η γυναίκα, παρουσιάζοντας κυρίως καταθλιπτική συμπτωματολογία και σεξουαλική ανεπάρκεια.
Είναι εκείνο το στάδιο στη ζωή του άνδρα των 45 – 50 ετών, όπου οι ορμόνες του αρχίζουν και «πέφτουν». Η τεστοστερόνη, η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και την καλή στυτική λειτουργία αρχίζει και μειώνεται σταδιακά. Υπολογίστε ότι μειώνονται τα επίπεδά της περίπου 1% κάθε χρόνο μετά τα 30 χρόνια ζωής του άνδρα, ενώ από τα 40 έως τα 75 χρόνια του, η μείωση φτάνει, σταδιακά βέβαια, ακόμα και στο 30-35%.
«Πως θα ξέρω ότι μειώνεται η τεστοστερόνη μου;»
Είναι η κλασσική ερώτηση από άνδρες αλλά και τις συντρόφους τους που ανησυχούν για τις συνέπειες. Ας δούμε όμως ποια είναι τα συμπτώματα που θα σας υποψιάσουν για τα χαμηλά της επίπεδα.
Προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία:
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η τεστοστερόνη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την σεξουαλική επιθυμία αλλά και για μία ποιοτική στυτική λειτουργία. Αν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, ο άνδρας δεν θα έχει ερωτική διάθεση, σεξουαλική όρεξη. Αν βέβαια, γενικότερα δεν είχε ιδιαίτερη ερωτική επιθυμία, ίσως δεν θα τον απασχολήσει αυτό, παρόλα αυτά, θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει μία μέτρηση μήπως τελικά ήταν χαμηλή η τεστοστερόνη του και πριν. Επίσης, αν δει ότι οι νυκτερινές ή/και πρωινές στύσεις – στύση της ούρησης – είναι μειωμένες ή η στύση του γενικότερα δεν επιτυγχάνεται εύκολα, δεν είναι τόσο σκληρή όσο ήταν ή δεν διαρκεί, θα πρέπει να υποψιαστεί…
Προβλήματα στον ύπνο:
Όχι πάντα, αλλά κάποιες φορές η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία ή αυξημένη διάθεση για ύπνο.
Σωματικές αλλαγές:
Μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης, αύξηση του σωματικού λίπους, μειωμένη οστική πυκνότητα με αποτέλεσμα την πρόκληση οστεοπόρωσης, πιθανή γυναικομαστία, μείωση των τριχών στο σώμα, μειωμένη ενέργεια, διαφορές στη θερμοκρασία-εξάψεις, υπογοναδισμός.
Ψυχικές αλλαγές:
Οι αλλαγές στη διάθεση με την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, λύπης ή/και εκνευρισμού, ευερεθιστότητα, είναι πιο συχνές. Επίσης, μπορεί να μειωθεί η πνευματική ικανότητα, η ικανότητα προσανατολισμού, η ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης και άλλες γνωστικές λειτουργίες.
«Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;»
Αν λοιπόν παρατηρήσετε τις παραπάνω αλλαγές, μη διστάσετε να κάνετε μία εξέταση αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα της ορμόνης (ορμονικός προσδιορισμός) και να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία μέσω της αποκατάστασης των επιπέδων της, όπου θα σας επαναφέρει την διάθεση – σεξουαλικά, σωματικά και συναισθηματικά. Μην ξεχνάμε πως ένας άνδρας σήμερα στα 60 χρόνια του για παράδειγμα, θεωρείται ακόμη νέος και δεν παύει να τον απασχολεί η ερωτική του ζωή.
Σημαντικό: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, όπως παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προβλήματα του θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του εντέρου, δυσλειτουργία των επινεφριδίων, ακόμη και η υπνική άπνοια, έντονο άγχος, μελαγχολία ή κατάθλιψη…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας