Δεν κοιμάται το μωρό; Μπαμπάδες... σας χρειαζόμαστε
Οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι αρκετά δύσκολοι και τα ξενύχτια είναι αναμενόμενα.
Όλοι εξάλλου το λένε εδώ και χρόνια και μην μας πείτε όχι. Η μόνη συμβουλή που άκουγαν οι μαμάδες μας, ακούσαμε εμείς και συνεχίζουμε να ακούμε ακόμη και σήμερα είναι «Κοιμήσου τώρα που μπορείς, γιατί όταν έρθει το μωρό σε περιμένει αρκετό ξενύχτι!».
Μια συμβουλή που δίνουν μόνο στις μαμάδες και όχι στους μπαμπάδες... σωστά;
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε και οι δύο γονείς να ξενυχτούν. Με βάρδιες. Εναλλάξ.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι δύο γονείς είναι διατεθειμένοι να ξενυχτήσουν το βάρος πέφτει μόνο σε ένα πρόσωπο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη μαμά! Σωστά μαντέψατε. Ειδικά να θηλάζει και το μωρό ξύπνησε για να φάει.
Η ειδικός σε θέματα βρεφικού ύπνου, μίλησε στο babyology.com.au και αποκάλυψε μερικούς τρόπους που και οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τα βράδια και ειδικά στον ύπνο του παιδιού τους.
Πώς καταλήγουν οι μαμάδες να κρατούν στα χέρια το μωρό τους
Για τη μαμά φαίνεται αρκετά πιο εύκολο να το κάνει. Θα σηκωθεί ούτως ή άλλος για να ταΐσει το μωρό της ή να το θηλάσει. Και ναι είναι πιο εύκολο κοιμηθεί στην δική της αγκαλιά απ΄ο,τι στου μπαμπά.
«Το μωρό σας πάντα θα είναι πιο ήρεμο και πιο ήσυχο με εσάς,επειδή εσείς είστε εκείνη που το θηλάζει», εξηγεί η Jo. «Θα σας μυρίσει... σας ξέρει... Τα μωρά είναι πανέξυπνα! Αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν και τους μπαμπάδες το ίδιο. Αναγνωρίζουν τη φωνή του από τη στιγμή που θα γεννηθούν!».
Οι μπαμπάδες μπορούν να ηρεμήσουν τα παιδιά τους επίσης... και μάλιστα είναι αρκετά καλοί σε αυτό...!
«Αντί να στείλετε τον μπαμπά στο κρεβάτι μόλις ταΐσετε το μωρό, ζητήστε του να το ηρεμήσει. Οι δονήσεις από το στήθος του είναι αρκετά ηρεμιστικές και στα μωρά αρέσει αυτό. Αυτό θα δώσει στον μπαμπά έναν ρόλο και θα έχει χρόνο να δεθεί ακόμη περισσότερο με το μωρό του!».
Έτσι όσο περισσότερο δίνετε το μωρό στην αγκαλιά του μπαμπά, τόσο περισσότερο το μωρό συνηθίζει και εκείνον.
Μιλήστε για τη φροντίδα του μωρού πριν έρθει το μωρό
Η επικοινωνία μεταξύ σας είναι αρκετά σημαντική. Ακόμη πριν το μωρό γεννηθεί, μιλήστε για τη φροντίδα του.
Μαμάδες προσαρμόστε τις προσδοκίες σας
«Πιστεύω ότι οι γυναίκες τείνουμε να λέμε "Εγώ ξέρω πώς να το κάνω... δεν μπορώ να τον βλέπω να προσπαθεί να το ηρεμήσει ενώ το μωρό ουρλιάζει", έτσι υπερβάλουμε λίγο!», λέει η Jo και συστήνει ως μαμάδες να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να αφήσουμε το χρόνο και το περιθώριο στους μπαμπάδες να δεθούν με το μωρό.
Γι' αυτό, την επόμενη φορά που το μωρό σας θα αρχίσει να κλαίει, αντί να σηκωθείτε εσείς, ζητήστε από τον μπαμπά να σηκωθεί και να το πάρει αγκαλιά. Μπορεί η πρώτη φορά να φανεί δύσκολη, μιας και το μωρό θα περιμένει εσάς, όμως θα συνηθίσει και θα ηρεμεί όχι μόνο με τη δική σας αγκαλιά, αλλά και με την αγκαλιά του μπαμπά.