Πρέπει ή όχι να πλένουμε τα αυγά πριν μαγειρευτούν; (vid)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρησή τους.

Τα αυγά είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και απαραίτητη στη διατροφή του παιδιού.

Η κατανάλωση ενός αυγού προσφέρει στον οργανισμό το 9% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο ενός μωρού, το 60% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, το 12% των ημερήσιων αναγκών σε ωμέγα 3 και το 43 % των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες. Οι ειδικοί προτείνουν ότι μετά το δέκατο μήνα ( άλλοι προτείνουν τον 7ο μήνα) το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τον κρόκο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι.

Πλένουμε τα αυγά ή όχι;

Πολλοί είναι εκείνοι που πλένουν τα αυγά πριν τα βράσουν ή μαγειρέψουν, ειδικά την περίοδο που διανύουμε λόγω κορονοιού. Όμως όπως επισημαίναι ο ΕΦΕΤ:

  • Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
  • Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο και δεν πρέπει να πλένονται.
  • Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.
  • Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, όταν τα αυγά πλένονται πριν μαγειρευτούν, το νερό μπορεί να αφήσει βακτήρια καθώς το κέλυφός τους είναι πορώδες. Επίσης τα αυγά στο τσόφλι τους διαθέτουν μια ειδική ουσία που τα προστατεύει από μολύνσεις και βακτηρίδια. Με το πλύσιμο αυτή η ουσία καταστρέφεται.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση των αυγών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved