Σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Μύθος ή πραγματικότητα;
Τι συμβαίνει με το μεσαίο παιδί μιας οικογένειας;
Το σύνδρομο μεσαίου παιδιού είναι ένας δημοφιλής όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα και την εξέλιξη ενός παιδιού η σειρά γέννησής του και συγκεκριμένα όταν είναι το δεύτερο από τα τρία αδέλφια.
Αρκετοί πιστεύουν ότι τα μεσαία παιδιά συχνά αγνοούνται ή παραμελούνται, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις μετά την ενηλικίωση.Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποια επίδραση στην προσωπικότητα λόγω της σειράς γέννησης, τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Μεσαίο παιδί: Πρώτες αναφορές
Το 1964, ο Alfred Adler ανέπτυξε μία θεωρία σχετικά με τη σημασία της σειράς γέννησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Στη θεωρία του, ισχυρίζεται ότι παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται στην ίδια οικογένεια και από τους ίδιους γονείς, η σειρά γέννησής τους επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική τους ανάπτυξη .
Επιπλέον έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα:
- Το μεγαλύτερο παιδί είναι πιο αυταρχικό και αισθάνεται πανίσχυρο λόγω των υψηλών προσδοκιών που συχνά θέτουν οι γονείς.
- Το μικρότερο παιδί αντιμετωπίζεται ως κακομαθημένο που προσπαθεί να ξεπεράσει τα άλλα αδέλφια.
- Το μεσαίο παιδί είναι το παιδί σάντουιτς που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων αδελφών του.
Ωστόσο, η θεωρία του Adler ήταν απλώς μια θεωρία και από τότε η έρευνα έχει δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της σειράς γέννησης του παιδιού.
Χαρακτηριστικά των μεσαίων παιδιών
Προσωπικότητα
Τα μεσαία παιδιά έχουν προσωπικότητες που συχνά επισκιάζονται από τα άλλα αδέλφια τους. Ο μεγαλύτερος αδελφός είναι δυνατός κι ο μικρότερος αδελφός χαϊδεμένο μωρό. Το μεσαίο συνήθως νιώθει παραμελημένο ή ότι δεν έχει την προσοχή των γονιών του.
Ανταγωνισμός
Το μεσαίο παιδί συχνά αισθάνεται την ανάγκη να ανταγωνιστεί τόσο το μικρότερο όσο και τον μεγαλύτερο αδελφό. Διεκδικεί την προσοχή των γονιών αλλά και των άλλων. Καθώς είναι στη μέση, νιώθει ότι περνά απαρατήρητο.
Ευνοιοκρατία
Τα μεσαία παιδιά γενικά δεν αισθάνονται ότι είναι το αγαπημένο παιδί της οικογένειας. Θέλουν να ξεχωρίσουν και συχνά δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση που νιώθουν, επιλέγοντας τη σιωπή ή τα έντονα ξεσπάσματα.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της προσωπικότητας και της ζωής του ανθρώπου καθορίζονται από μια ποικιλία κοινωνικών, οικονομικών και οικογενειακών επιρροών - αλλά όχι απαραίτητα από τη σειρά γέννησης.
Πηγή: healthline.com