Το σπίτι μας, ο «κόσμος» μας: Η φροντίδα του, η συντήρηση και η ασφάλισή του
Για εμάς τις μαμάδες, το σπίτι μας ήταν πάντοτε εξαιρετικά πολύτιμο: Από όταν αποκτήσαμε τα παιδάκια μας και μετά, περνάμε πάρα πολλές ώρες εντός των τειχών για πολλούς και διάφορους λόγους.
Εδώ και έναν χρόνο όμως, το σπίτι μας είναι πραγματικά το κέντρο της ζωής μας: Εκεί ζούμε με την οικογένειά μας, εκεί διασκεδάζουμε, εκεί εργαζόμαστε. Όσο αδιανόητο και αν μας φαινόταν κάτι τέτοιο, τώρα περνούν ακόμα και ολόκληρες ημέρες που δεν περνάμε την εξώπορτα για κανέναν λόγο. Έτσι λοιπόν, η διαδικτυακή εκδήλωση «Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Anytime και μεταδόθηκε από το κανάλι του Newsbomb.gr στο YouTube, ήρθε ως απάντηση στις αγωνίες και τα ερωτήματά μας.
Καταξιωμένοι ειδικοί, όπως ο Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ο Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, η Interior Designer Σίσσυ Φειδά, o Cezary Szandecki - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr και ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ανέπτυξαν δεδομένα, θέσεις, ιδέες και απόψεις γύρω από όλα όσα μας απασχολούν. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr Σοφία Μαυραντζά και Νίκος Συρίγος, ενώ ο Σπύρος Οικονόμου, Business & Ecosystem Development Chapter Leader της INTERAMERICAN παρουσίασε τα δεδομένα στην ασφάλιση του σπιτιού.
Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!
Μετατρέποντας το «καταφύγιό» μας σε έναν ευχάριστο χώρο
Για όλα εκείνα που πρέπει να προσέξουμε, ώστε το σπίτι μας να παραμείνει το καταφύγιό μας παρά τις σφοδρές αλλαγές που βιώνουμε, μίλησε η Interior Designer Σίσσυ Φειδά. «Ξεκινώντας από την ψυχολογία μας, είναι πολύ βασικό και σημαντικό να φτιάχνουμε τον χώρο μας σε αυτό που μας αρέσει, να εκφράζουμε την αισθητική μας. Τα φωτεινά χρώματα είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία μας, ώστε να είναι απαλά στο βλέμμα μας, να μην έχουμε πολλές εντάσεις, να μην κουράζεται η όρασή μας και κατ’ επέκταση η ψυχή μας», τόνισε προσθέτοντας πως εφόσον εργαζόμαστε από το σπίτι, «το πιο σωστό είναι ναι μεν να ορίζεται ο χώρος που εργάζομαι, αλλά να μην είναι έντονα σκληρός. Καλό θα είναι αυτό το σημείο να έχει μία ευχάριστη νότα, ένα βάζο με λουλούδια, ένα διακοσμητικό αντικείμενο, ώστε όταν τελειώνουμε την εργασία μας να μην αισθανόμαστε ότι παίρνουμε τη δουλειά στο σπίτι». Η ίδια τόνισε επίσης τη σημασία του σωστού φωτισμού, αλλά και της μουσικής, που βοηθάει στη χαλάρωση και στη δημιουργικότητα.
«Μαγικό κλειδί» η έγκαιρη συντήρηση
Ο Cezary Szandecki - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr μίλησε στη συνέχεια για τη σπουδαιότητα της έγκαιρης συντήρησης του σπιτιού μας, που, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, απαιτεί συνεχώς τη φροντίδα μας. «Αυτό που είδαμε εμείς στο πρώτο lock down, είναι ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να βγαίνει έξω και να διαμορφώσει κήπους και μπαλκόνια, ενώ στο δεύτερο lock down στράφηκε στο εσωτερικό του σπιτιού του, γιατί κατάλαβε ότι η πανδημία δε θα περάσει γρήγορα και σκέφτηκε ότι πρέπει να επενδύσει στο καταφύγιό του. Βλέπουμε ραγδαία ζήτηση στην αναβάθμιση μπάνιου, κουζίνας, σαλονιού και νομίζω αυτό θα μείνει και μετά την πανδημία. Το σπίτι θέλει φροντίδα, είναι ένας οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς βελτίωση και αγάπη. Χρειάζεται εγκαίρως συντήρηση, στην ώρα της, γιατί θα είναι τότε πιο οικονομική. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, ιδανικά και εξάμηνο, όπως ο καθαρισμός τζακιού και κλιματιστικού. Το «μαγικό κόλπο» είναι να κάνουμε εγκαίρως τις συντηρήσεις και ένα πλάνο για κάθε εργασία που χρειάζεται να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επενδύσεις σε «έξυπνες» συσκευές
Μια εργαζόμενη μητέρα, με τα παιδιά στο σπίτι, χρειάζεται πραγματικά κάθε βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει η τεχνολογία και σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, μιλώντας για τα «έξυπνα» προϊόντα, προς τα οποία στρέφονται τελευταία με ραγδαίους ρυθμούς οι καταναλωτές. «Η ανάπτυξη που έχουμε δει χρόνο με τον χρόνο είναι διψήφια. Τα έξυπνα προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο χρηστικά, καθώς αυτά επεκτείνουν τη λειτουργία ενός προϊόντος. Το μέλλον είναι ένα έξυπνο σπίτι με έναν ψηφιακό βοηθό που οι βαρετές εργασίες θα γίνονται αυτοματοποιημένα κι αυτό δεν είναι μακριά, ας μη γελιόμαστε», δήλωσε ο ίδιος, κάνοντάς μας να φανταζόμαστε με αγαλλίαση τη στιγμή που το σιδέρωμα των ρούχων θα γίνεται αυτόματα!
Τα φυσικά φαινόμενα απειλή για το σπίτι μας
Κατόπιν, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα υπήρχαν μεν και στο παρελθόν, σήμερα είναι όμως πιο έντονα και πιο συχνά στην εμφάνισή τους: «Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στο μέλλον θα ζήσουμε καταστάσεις πιο έντονες και πιο δύσκολες, άρα θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς είναι μία πραγματικότητα που θα είναι όλο και πιο συχνή στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά και παρουσίασε ενδεικτικά την επίδραση που είχαν δύο πρόσφατα κύματα κακοκαιρίας στη χώρα μας, ο κυκλώνας «Ιανός» και η κακοκαιρία «Μήδεια», με τις σφοδρότατες χιονοπτώσεις.
Ο αξιωματικός του Π.Σ. Βασίλης Βαθρακογιάννης, με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, έδωσε προς όλους μας να καταλάβουμε πως οφείλουμε να δρούμε και να προλαβαίνουμε τυχόν καταστροφές του σπιτιού μας. Ναι μεν, η Πυροσβεστική είναι πάντα δίπλα μας, όμως είναι ατομική μας ευθύνη η σωστή συντήρηση του σπιτιού μας, προκειμένου, λόγου χάρη, να προλάβουμε ζημιές από κάποιον σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα: «Έπρεπε «από χθες» να είχαμε ενδιαφερθεί για να προστατεύσουμε τον χώρο μας, το σπίτι μας, με τον καλύτερο τρόπο, διότι όπως λέμε εμείς οι πυροσβέστες, κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν και πρέπει έστω και τώρα να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τρωτότητες, θωρακίζοντας το καταφύγιό μας, δηλαδή το σπίτι μας», ανέφερε εξηγώντας πως είναι καλό να αρχίσουμε από τα αυτονόητα, όπως ότι πρέπει να φροντίζουμε να είναι ευδιάκριτη η πινακίδα με την οδό και τον αριθμό του σπιτιού μας ή ότι καλώντας την Πυροσβεστική, πρέπει να δίνουμε συγκεκριμένες, αντικειμενικές πληροφορίες και να μη βιαζόμαστε να κλείσουμε το τηλέφωνο.
Ασφαλίζουμε το σπίτι μας για να αισθανόμαστε ασφαλείς
Ο Σπύρος Οικονόμου, εκ μέρους της Anytime, που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, στάθηκε στο προφανές, επισημαίνοντας πως τώρα που το σπίτι μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και εντονότερες απειλές από ποτέ, είναι λογικό επόμενο να θέλουμε να κάνουμε ασφάλεια κατοικίας, ώστε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε ο ίδιος, να ξεπεράσουμε τους μύθους γύρω από την ασφάλιση κατοικίας, ότι δηλαδή «η ασφάλιση σπιτιού είναι μία πολυτέλεια – πολλοί θα ξαφνιάζονταν αν μάθαιναν με πόσα λίγα χρήματα, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, για να το πω απλά. Ο δεύτερος μύθος είναι πως η ασφάλιση σπιτιών αφορά λίγους, για παράδειγμα τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Στην πραγματικότητα τα προγράμματα ασφάλισης σπιτιού μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στις ανάγκες μας, καθώς για παράδειγμα ένας ενοικιαστής μπορεί να ασφαλίσει μόνο το περιεχόμενο της κατοικίας του και ο τρίτος μύθος, που λέει πως η διαδικασία ασφάλισης είναι χρονοβόρα ή πολύπλοκη».
Εύκολα, γρήγορα, απλά και οικονομικά, μπορούμε σήμερα να κάνουμε πραγματικά κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!