Εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη οι εγκυμοσύνες ανηλίκων
Θα μπορούσε μία έφηβη έγκυος να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας; Η απάντηση είναι ναι, και τη δίνει μέσω της ετήσιας έκθεσής του, το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.
Καθημερινά γεννάνε 20.000 ανήλικα κορίτσια, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, αφού οι επιπλοκές μπορεί να αποβούν μοιραίες όχι μόνο για το μωρό αλλά και για τις ίδιες. 70.000 μητέρες ηλικίας 15-19 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά τον τοκετό λόγω σοβαρών επιπλοκών. Πώς όμως συνδέεται η οικονομική ανάπτυξη με τις εγκυμοσύνες; Αν τα κορίτσια γεννούσαν από 20 χρονών και άνω, το ΑΕΠ θα παρουσίαζε σημαντική αύξηση που θα κυμαινόταν από 7,7 δις δολάρια στην Ινδία και 3,5 δις δολάρια στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η απόκτηση παιδιών σε μικρές ηλικίες σημαίνει ότι οι νεαρές μητέρες δεν θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, πράγμα που βλάπτει την οικονομία μίας χώρας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
«Υπερβολικά συχνά, η κοινωνία κατηγορεί μόνο το κορίτσι επειδή έμεινε έγκυο. Η πραγματικότητα είναι πως η εφηβική εγκυμοσύνη είναι τις περισσότερες φορές όχι αποτέλεσμα εσκεμμένης επιλογής, αλλά μάλλον της απουσίας επιλογών, καθώς και συνθηκών που υπερβαίνουν αυτές που μπορεί να ελέγξει ένα κορίτσι», ανέφερε ο επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν.
Τα σκήπτρα πάντως κατέχει ο Νίγηρας με το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στις πρόωρες εγκυμοσύνες με 51% των γυναικών ηλικίας 20-30 χρόνων που δήλωσαν ότι γέννησαν προτού ενηλικιωθούν. Ακολουθούν το Μπανγκλαντές με 40%, η Νικαράγουα με 28% και η Υεμένη με 25%.