Ακατάλληλα σχολικά κυλικεία: 151 χωρίς άδεια, 124 με απαγορευμένα είδη
Έντονους προβληματισμούς έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τα επικίνδυνα σχολικά κυλικεία.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2012-2013 ελέγχθηκαν 3.263 κυλικεία, εκ των οποίων τα 151 δεν είχαν άδεια λειτουργίας, τα 124 πωλούσαν απαγορευμένα είδη, ενώ τα 139 είχαν παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αναφορικά με τη δραστηριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών σε κυλικεία σχολικών μονάδων. Τα περισσότερα κυλικεία που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ήταν στην Αθήνα, καθώς διαπιστώθηκαν 41 τέτοιες περιπτώσεις και ακολουθεί η Κρήτη με 33 κυλικεία χωρίς άδεια. Στην Κρήτη διαπιστώθηκαν και τα περισσότερα κυλικεία με πώληση απαγορευμένων ειδών και με παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
Στην Αθήνα έγιναν έλεγχοι σε 821 κυλικεία. Τα κυλικεία χωρίς άδεια ήταν 41, τα 15 κυλικεία βρέθηκαν να πουλάνε απαγορευμένα είδη και τα 17 να έχουν παραβιάσει αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Στην Κρήτη, όπου έγινε έλεγχος σε 193 κυλικεία, βρέθηκαν 33 χωρίς άδεια, 28 να πουλάνε απαγορευμένα είδη και 41 να παραβιάζουν αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δώσει εκ νέου εντολές-οδηγίες για την εντατικοποίηση των δράσεων, εντός και πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων της χώρας, καθώς και σε χώρους που συχνάζουν μαθητές, με στόχο της προστασία της υγείας της μαθητικής κοινότητας.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είχε απευθυνθεί και στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης.
Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, με έγγραφό του, επισημαίνει ότι στα σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται αυστηρά μόνο τα προϊόντα που ορίζονται σαφώς από τη σχετική υπουργική απόφαση και τα οποία έχουν επιλεγεί έτσι, ώστε να διαμορφώνουν σωστές διατροφικές συνήθειες στους μαθητές (στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ειδών δεν συμπεριλαμβάνονται προϊόντα που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, λίπη, χρωστικές ουσίες κλπ). Ο υγειονομικός έλεγχος των κυλικείων, η τήρηση του καταλόγου των επιτρεπόμενων ειδών, η ύπαρξη άδειας και ο έλεγχος της ποιότητας των προς πώληση προϊόντων γίνονται από το υπουργείο υγείας, τις αστυνομικές αρχές και από τον ΕΦΕΤ. Παράλληλα, όμως, έλεγχο θα πρέπει να ασκεί επιτροπή που λειτουργεί σε κάθε σχολική μονάδα και στην οποία συμμετέχουν ο διευθυντής του Σχολείου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Κεδίκογλου, στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις θα πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, με την επιβολή ποινικών και διοικητικών προστίμων, για την προστασία της υγείας των μαθητών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, από την πλευρά του, ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εκδόθηκε αγορανομική διάταξη για τη μείωση των τιμών σε ορισμένα από τα πωλούμενα είδη.