Δούκισσα Νομικού: Είναι μία ενοχική μαμά; Τι απάντησε σε ερώτηση follower της
H Δούκισσα Νομικού έκανε ένα Q&A στο Instagram και απάντησε σε μαμαδίστικες -και όχι μόνο- ερωτήσεις.
Η Δούκισσα Νομικού είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολύ συχνά κάνει lives και Q&As στο Instagram. Εκεί δίνει συμβουλές για θέματα ομορφιάς, μόδας και όχι μόνο, μοιράζεται εμπειρίες και ανταλλάσσει απόψεις με τους ακολούθους της.
Ένα Q&A έκανε και σήμερα το πρωί και απάντησε σε κάμποσες ερωτήσεις θαυμαστών της. Πολλές από αυτές αφορούσαν τη μητρότητα και την δική της καθημερινότητα στο σπίτι με δύο παιδιά, όπως για παράδειγμα πότε βρίσκει τον χρόνο να κάνει γυμναστική ή εάν κολλάει ο γιος της ιώσεις στο σχολείο.
- «Πώς τα καταφέρνει με δύο μικρούλια και χρόνο για γυμναστική;»
- «Συνήθως ξυπνάω πριν ξυπνήσουν. Αυτή την εβδομάδα όμως κάνω κοπάνα»
- «Ο Σάββας κολλάει ιώσεις στο σχολείο;»
- «Ναι, και μετά κολλάει την Αναστασία»
Η Δούκισσα Νομικού απάντησε και σε ερώτηση ακολούθου της για το εάν είναι μία ενοχική μαμά:
- «Σήμερα ο μικρός μου ήταν άρρωστος αλλά εγώ έπρεπε να πάω στη δουλειά. Ένιωσα χάλια. Νιώθεις ποτέ έτσι;»
- «Νιώθω πολλές φορές ενοχές και τύψεις. Αλλά καθημερινά παλεύω για να γίνομαι καλύτερη μαμά, καλύτερη στη δουλειά, καλύτερη σύζυγος, κόρη, φίλη. Και στο τέλος της ημέρας νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου. Και για όσα καταφέρνω.»
Γιατί μία μαμά δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές;
«Η μητρότητα αποτελεί ένα υπέροχο στάδιο στη ζωή μια γυναίκας, το οποίο ωστόσο μοιάζει συχνά να πηγαίνει χέρι-χέρι με τις ενοχές. Όταν μια γυναίκα γίνεται μαμά, το ένστικτο του να προστατεύσει το μωρό της, το οποίο είναι απολύτως εξαρτημένο από εκείνη, γίνεται κάποιες φορές συντριπτικό και οδηγεί σε τελειοθηρία- άρα και ενοχές- όσον αφορά την ανατροφή του.» γράφει η συνεργάτης του Mothersblog.gr και ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Mυρτώ Κογεβίνα.
Και πράγματι. Η λίστα με τις ενοχές που νιώθει μία μητέρα δεν έχει τελειωμό. Μέχρι ενός σημείου είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές. Όταν όμως αυτές επηρεάζουν την ψυχική υγεία της μητέρας και τη σχέση που δημιουργεί με το παιδί, τότε είναι επικίνδυνες.
Ας μην ξεχνάμε ότι μία μαμά είναι και άνθρωπος και γυναίκα. Έχει ανάγκες τις οποίες, για την δική της ευημερία και κατ’ επέκταση και την ευημερία της οικογένειάς της, θα πρέπει να τις καλύπτει. Επίσης, στη μητρότητα, δεν υπάρχει «τέλειο» και «σωστό». Μπορούμε να κάνουμε μόνο το καλύτερο μας στην εκάστοτε περίσταση και αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό.