Ερευνα: Παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά ως ενήλικες
Δύσκολα βρίσκουν δουλειά όσοι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού σε παιδική ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε στην Ελλάδα, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.
Ο παιδικός εκφοβισμός σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Νίκο Δρυδάκη, μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή ενός ανθρώπου που τον έχει υποστεί και αναζητάει εργασία.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα θύματα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μέσο όρο κατά 2,1%, έχουν πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης μειωμένες κατά 3,3% και επιπλέον έχουν 4,1% πιο λίγες πιθανότητες να πάρουν μέρος στην αγορά εργασίας.
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός που αφορά στην απόκτηση επιπλέον γνώσεων., καθώς έχουν 18,5% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ή να έχουν παραπάνω δεξιότητες στην πληροφορική ή στη γλώσσα.
«Οι περισσότερες οικονομικές μελέτες για τον καθορισμό των μισθών έχουν επικεντρωθεί στις παραδοσιακές μεταβλητές του ανθρώπινου κεφαλαίου, όπως είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες. Ωστόσο, ο εκφοβισμός θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο τους οικονομολόγους, καθώς οι επιπτώσεις του μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της απασχόλησης των ατόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της έρευνας, Νίκος Δρυδάκης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 7.500 άτομα από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 18 ως 65 ετών. Το 8,4%, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό, έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.