Γονιμότητα: Σε τι βαθμό το "εσωτερικό μου παιχνίδι" μπορεί να συνεισφέρει στο αποτέλεσμα μου;

  • Ποια είναι η «αποστολή» του In Vivo Fertility Coaching; Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες;
  • Τι είναι, λοιπόν, το IN VIVO FERTILITY;
  • Η υπογονιμότητα έχει συνδεθεί ως έννοια με το γυναικείο φύλο. Τι συμβαίνει με την ψυχολογία των ανδρών συζύγων-συντρόφων;
  • Ποια «χρυσή» συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που ξεκινούν τις προσπάθειες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;
Γονιμότητα: Σε τι βαθμό το "εσωτερικό μου παιχνίδι" μπορεί να συνεισφέρει στο αποτέλεσμα μου;

Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι ο ψυχισμός μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη σωματική μας υγεία και αντιστρόφως. Η "συμμαχία" και ο εναρμονισμός νου και σώματος (mind-body alignment) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε πολλά επίπεδα της υγείας και της ποιότητας ζωής μας. Η γονιμότητα είναι ένας ακόμη τομέας όπου αυτή η αλληλεπίδραση παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο τρόπος που βιώνουμε την περίοδο ζωής μας που προσπαθούμε να συλλάβουμε, είτε φυσικά είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι καθοριστικός για την καθημερινότητα μας, τη σχέση με τον εαυτό μας και με το σύντροφο μας, με τους γύρω μας, και εν τέλει για το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας. Πόσες φορές δεν ακούμε τη φράση ‘Πρέπει απλά να χαλαρώσεις και να σκέφτεσαι θετικά!’…κανένας όμως δεν μας μιλάει για το πώς!

Η Έλλη Παπαδοπούλου μας απαντά για την υπογονιμότητα

Fertially

Κυρία Παπαδοπούλου, η λαχτάρα μιας γυναίκας να πάρει ένα μωρό στην αγκαλιά της, γίνεται πολλές φορές ένας δύσκολος, σκληρός αγώνας με την υπογονιμότητα. Πόσο σημαντική είναι η θετική ψυχολογία και η ανθεκτικότητα σε μια τέτοια δύσκολη κα μοναχική διαδρομή;

Η Υπογονιμότητα είναι πράγματι ένας απαιτητικός αγώνας. Την παρομοιάζω σαν ένα Ταξίδι του Ήρωα – αναπάντεχο και αβέβαιο, με κομβικά σημεία αποφάσεων και ‘αξιοθέατα’, που συνεχώς μας προκαλεί και προσκαλεί να διευρύνουμε τα όρια μας και τις σχέσεις μας μέσα σε αυτό. Μπορεί η διαδρομή να γίνει πιο ‘ευγενική’ για εμάς ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγουμε και διδάσκουμε τον εαυτό μας να την αντιμετωπίζει νοητικά και συναισθηματικά. Το mindset, λοιπόν, ο τρόπος σκέψης, συναισθήματος και δράσης με το οποίο μπαίνουμε σε αυτό τον αγώνα είναι καθοριστικός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την Υπογονιμότητα ως "ασθένεια" με ανάγκη άμεσης δράσης από την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές 186 εκατομμύρια άνθρωποι το αντιμετωπίζουν παγκοσμίως. Κατά την ESHRE, την European Society of Human Reproduction and Embryology που είμαι περήφανο μέλος της, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν θέματα Υπογονιμότητας κάποια στιγμή στην αναπαραγωγική ζωή τους.

Στο ταξίδι της Υπογονιμότητας λοιπόν δεν είμαστε ούτε οι μόνοι, ούτε και μόνοι. Είναι ένα πανανθρώπινο θέμα που όμως δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε ΜΑΖΙ.

Τι σας ώθησε να ιδρύσετε την In Vivo Fertility. Ποια είναι η «αποστολή» του In Vivo Fertility Coaching; Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες;

Δύο ιδιότητες και βιώματα συντέλεσαν στο πάθος, την προσήλωση και την απόφαση μου να προσφέρω, με το δικό μου μικρό τρόπο σε αυτό το μεγάλο θέμα. Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εξειδίκευση στον κλάδο της Ψυχικής Υγείας συνδυάστηκε με το προσωπικό μου βίωμα, όταν μαζί με τον σύζυγο-σύντροφο μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με θέματα Γονιμότητας. Αυτό το βίωμα έγινε η γόνιμη αφορμή για την σύλληψη της ιδέας In Vivo Fertility: πώς μπορώ με τη δική μου οπτική, τρόπο και βίωμα να υποστηρίξω την τόσο προσφιλή σε εμένα ομάδα ανθρώπων που θέλουν να διευρύνουν την οικογένεια τους και αντιμετωπίζουν προκλήσεις μέσα σε αυτό το ταξίδι.

Οι σπουδές μου Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εμπλουτίστηκαν με την εκπαίδευση μου ως Global Trainer, Consultant & Coach Νευρογλωσσικού προγραμματισμού από το NLPU, California και πιστοποιήθηκα ως σύμβουλος και εκπαιδεύτρια στο Τραύμα και την πρόληψη του από τη Meta International.Έτσι ήρθε στον κόσμο το In Vivo Fertility.

Τι είναι, λοιπόν, το IN VIVO FERTILITY;

Είναι ένας τρόπος, ένα μοντέλο, μια μεθοδολογία με όραμα και αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις Γονιμότητας ή και ακολουθούν θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι ιστορίες γονιμότητας και τα περιστατικά έχουν μεγάλο εύρος και βάθος –από δυσκολίες σύλληψης, διαγνωσμένη υπογονιμότητα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επανειλημμένες αποβολές, αποφάσεις αξιοποίησης δανεικού γενετικού υλικού ή παρένθετης μητρότητας, υιοθεσία, συντήρηση γονιμότητας, μονογονεϊκές ή ομόφυλες οικογένειες. Αγκαλιάζει κάθε γυναίκα ή άνδρα, ζευγάρι και οικογένεια. Άλλωστε στη δική μου ψυχή η πρόθεση οικογένειας μας κάνει ήδη οικογένεια.

studio 4 good one

Η υπογονιμότητα έχει συνδεθεί ως έννοια με το γυναικείο φύλο. Τι συμβαίνει με την ψυχολογία των ανδρών συζύγων-συντρόφων;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θίγετε αυτό το θέμα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα από όλα να πούμε ότι η φύση είναι ακριβοδίκαιη στη μοιρασιά των προκλήσεων Γονιμότητας. Η Υπογονιμότητα οφείλεται κατά 1/3 στο γυναικείο παράγοντα, κατά 1/3 στον ανδρικό και το υπόλοιπο 1/3 στη μεταξύ τους διάδραση και σύνδεση ή σε τυχαίο γεγονός. Οργανικά λοιπόν τα πράγματα είναι μοιρασμένα.

Κοινωνικά δεν είναι πάντα έτσι. Παλαιότερα και παραδοσιακά το δάκτυλο έδειχνε τη γυναίκα, η υποψία Υπογονιμότητας έπεφτε πρώτα στη δική της μεριά. Σε προηγούμενα χρόνια άλλωστε δεν υπήρχαν οι λεπτομερείς διαγνωστικές εξετάσεις που η επιστήμη έχει καταφέρει στις μέρες μας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε ο άνδρας να ευθύνεται για την αρνητική έκβαση της τεκνοποίησης… Ο ανδρισμός συνδεόταν αυθαίρετα και πιεστικά με τη δυνατότητα αναπαραγωγής, και εξακολουθεί για κάποιους.

Χαίρομαι διαπιστώνοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν με σταθερό ρυθμό. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, οι δυνατότητες ιατρικής διερεύνησης με εξετάσεις ακριβείας και η διεύρυνση και πρόοδος στην αναγνώριση της μοναδικότητας του καθενός μας, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε μέσα στο θέμα της Υπογονιμότητας και της αντιμετώπισης της.

Στην περίπτωση της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουμε 2 τύπων "φορτία":

Το βιολογικό φορτίο το φέρει η γυναίκα ως επί το πλείστον – φαρμακευτικό πρωτόκολλο, συνεχής παρακολούθηση και εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις όπως ωοληψία και εμβρυομεταφορά…το δικό της σώμα καλείτε να ανταπεξέλθει και να ανταποκριθεί.

Το ψυχο-κοινωνικό φορτίο από την άλλη είναι μοιρασμένο: Η γυναίκα σαφώς έχει να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό φορτίο των συνεχών σκαμπανεβασμάτων – το λεγόμενο συναισθηματικό roller coaster της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αλλά και ο άνδρας επηρεάζεται από τη διάγνωση Υπογονιμότητας και τη θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, και μάλιστα διπλά: και προς τα δαιμόνια του ιδίου, και ως προς τη δοκιμασία που κατανοεί ότι περνά η σύντροφος του.

Τα συναισθήματα που βιώνουμε στο ταξίδι της Υπογονιμότητας είναι πολλά και μπερδεμένα - σαν μια πλεκτή χειροποίητη κουβέρτα. Μέρος της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι το ξε-πλέξιμο: η αναγνώριση, η κατανόηση και η διαχείριση της δικής μας κουβέρτας συναισθημάτων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών.

Κύματα θυμού, θλίψης, ζήλειας, τύψεων και ενοχών αναδύονται ακατάπαυστα. Στην αρχή του κύκλου νιώθουμε χαρά, ελπίδα και προσμονή, μετά μας κατακλύζει η αγωνία και το στρες της αναμονής και τέλος, ανάλογα με το αποτέλεσμα βιώνουμε είτε την ευτυχία της χαρούμενης έκβασης είτε τη ματαίωση, την απώλεια, το πένθος και την απόγνωση της ‘αποτυχίας’. Πολύτιμη λοιπόν γνώση και δεξιότητα είναι το management των συναισθημάτων μας, ώστε να μην απορροφούν και σπαταλούν την πολύτιμη ενέργεια μας, αλλά να αποτελούν χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφορία από εμάς για εμάς.

Ο συναισθηματικός αλφαβητισμός αφορά και στα δύο φύλα και είναι πολύτιμο εφόδιο για την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι τυχαίο που κατά την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης προς τους άνδρες που αντιμετωπίζουν Υπογονιμότητα με κάποιο τρόπο.

Elli Pucelik

Ποια «χρυσή» συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που ξεκινούν τις προσπάθειες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Μπορώ να δώσω δύο; Η 1η είναι το ΜΑΖΙ! Ας νιώσουμε τη δύναμη και την επιλογή που μας προσφέρει αυτή η λέξη! Ας καταρρίψουμε το ταμπού του ‘αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζει κανείς μόνος του’. Αν η μοναχικότητα στο ταξίδι είναι η συνειδητή επιλογή μας και αυτό δεκτό! Αλλά να είναι συνειδητοποιημένη επιλογή και όχι επειδή επιβιβαστήκαμε τυχαία στο τραίνο της κοινωνικής ορθότητας ή των ταμπού.

ΜΑΖΙ λοιπόν. Μαζί με τον ή την σύντροφο μας, την οικογένεια μας, τους γιατρούς και τους λειτουργούς ψυχικής υγείας που έχουμε επιλέξει, τον φιλικό και κοινωνικό μας περίγυρο – με ακριβή και στοχευμένη διαμόρφωση της ομάδας μας όπως εξυπηρετεί εμάς και τους στόχους μας. Και ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο ΜΑΖΙ – ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, τον πολυτιμότερο σύμμαχο σε αυτό το ταξίδι.

Η 2η έννοια είναι η ΕΓΚΥΡΗ & ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που βοηθά στην αξιολόγηση των επιλογών μας. Η δυνατότητα της επιλογής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης μας. Ας την αξιοποιήσουμε συνειδητοποιημένα και με σύνεση για εμάς, το αποτέλεσμα και τις επιδιώξεις μας.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα αισιόδοξο μήνυμα. Πηγάζει από προσωπικό μου βίωμα, ως μαχήτρια της γονιμότητας, και υποστηρίζεται από έγκριτες παγκόσμιες έρευνες:
To 1/3 των ζευγαριών αναφέρουν ότι το ταξίδι τους μέσα στην υπογονιμότητα τους έφερε πιο κοντά, τους έδεσε πιο ουσιαστικά…είτε απέκτησαν μωρό, είτε όχι!

Η υπογονιμότητα μπορεί εκ πρώτης όψης είναι μια ‘κρίση’ στη ζωή του ζευγαριού και της οικογένειας, μπορεί όμως τελικά να είναι και μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση στη σύνδεση, το δέσιμο και την ανθεκτικότητα - ΜΑΖΙ!

Η ομιλία σας στο Leading Minds Festival έχει τίτλο: «Γονιμότητα, Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Τι διαφορά μπορεί να κάνει το Γόνιμο Mindset στο αποτέλεσμά μας». Πόσο μπορεί να συμβάλλει το γόνιμο Mindset στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας;

Το ΠΩΣ και το ΤΙ είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες στη Γονιμότητα. Η ουσία της ομιλίας μου στο Leading Minds Festival και της συζήτησης μας σήμερα, αφορά στην Δύναμη του Mindset: Σε τί βαθμό το δικό μου Γόνιμο Μindset, το ‘εσωτερικό μου παιγνίδι’, μπορεί να συνεισφέρει στο αποτέλεσμα μου;

Λέξη-κλειδί το MINDSET. Πόσες φορές άραγε θα γίνει αναφορά σε αυτή την έννοια, κατά τη διάρκεια της μοναδικής διοργάνωσης του Leading Minds;

Ίσως είναι buzz word της εποχής μας που συνοψίζει κάτι πολύ ουσιαστικό, σχεδόν νομοτελειακό: Το τί συμβαίνει εκεί έξω – γύρω μας – δεν είμαστε σε θέση να το καθορίσουμε, να το προβλέψουμε, να το προδιαγράψουμε ή να το ελέγξουμε…και η πρόσφατη συλλογική εμπειρία της πανδημίας Covid-19 έφερε αυτό το γεγονός στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ.

Αυτό που είμαστε σε θέση, σε πολύ καλή θέση, να προσδιορίσουμε και να αυτό-δημιουργήσουμε είναι το μέσα!

Ο τρόπος ανταπόκρισης στην κατάσταση που συναντάμε ορίζει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μας μέσα σε αυτήν και κατ' επέκταση τη μελλοντική μας πορεία.

Αναφερόμαστε σε ανταπόκριση γνωσιακή, συναισθηματική και σωματική. Το πώς μπαίνουμε λοιπόν σε μια κατάσταση ορίζει και το τί βρίσκουμε μέσα στην "σπηλιά"! Και πόσο μάλλον όταν η ‘σπηλιά’ αφορά σε ένα πυρηνικό και πολυπαραγοντικό θέμα όπως η Γονιμότητα.

Πώς εκπαιδεύει κανείς τον εαυτό του και ταΐζει το mindset του με θρεπτικές τροφές – με super foods νοητικής και συναισθηματικής γονιμότητας;

Και ίσως ήδη έχετε καταλάβει ότι η έννοια της Γονιμότητας είναι μεταφορική και πολύ-επίπεδη.
Η διαδρομή που διανύουμε με τους ανθρώπους, τα ζευγάρια ή τις οικογένειες που έχω την τιμή να συνεργάζομαι συμβουλευτικά ως Fertility Mindset trainer & coach, ξεκινά τις περισσότερες φορές από την κυριολεκτική έννοια της Αναπαραγωγής για να προχωρήσει στην ευρύτερη έννοια της Γονιμότητας και να φωτίσει κάθε σημείο, στάδιο ή στιγμή ζωής – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

Πρόβλημα ή Πρόκληση;

Δίνοντας χώρο και χρόνο, η Υπογονιμότητα μεταμορφώνεται από πρόβλημα σε πρόκληση και πρόσκληση που εμπεριέχει σπουδαία δώρα. Την ευκαιρία να μάθουμε και να νιώσουμε τον εαυτό μας πιο βαθιά, να επανασυστηθούμε με τον σύντροφο μας και να χτίσουμε ακόμη πιο γερές και ουσιαστικές βάσεις ζωής και μοιράσματος, ίσως ακόμη και το να επαναπροσδιορίσουμε το τί θέλουμε να είμαστε, πώς ακριβώς και για ποιον!

Από την έννοια της Αναπαραγωγής περνάμε στην διευρυμένη έννοια της Γονιμότητας. Αυτό είναι το έργο και το όραμα που πρεσβεύω και εύχομαι να δημιουργώ καθημερινά με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Green portrait best

Η Έλλη Παπαδοπούλου είναι ιδρύτρια της In Vivo Fertility®, trainer & NLP developer στην nlpgreece® & επιστημονικός συνεργάτης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Συμμετέχει στο μεγάλο διαδικτυακό συνέδριο ηγεσίας LeadingMinds.gr όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν την ομιλία της το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 13:00 στο STAGE D.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved