Tips για μαμάδες: Πώς να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γιαούρτι στη μαγειρική
- Φτιάξτε σπιτική σαντιγί
- Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές για αρτοσκευάσματα
- Μαρινάρετε το κρέας
Το γιαούρτι είναι μία που θρεπτική τροφή που περιλαμβάνεται και στη διατροφή των παιδιών από την μικρή τους ηλικία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και προβιοτικά και η κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό:
- ενισχύει την υγεία του εντέρου
- προάγει την εγκεφαλική ανάπτυξη
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την εγκεφαλική ανάπτυξη
- βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους
Τι μπορείτε να κάνετε με το ληγμένο γιαούρτι;
Όπως και το γάλα, έτσι και το γιαούρτι δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ακόμα όμως και όταν λήξει η χρηστικότητά του είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν τρόποι να το αξιοποιήσουμε και στη μαγειρική, ακόμα και αν δεν ενδείκνυται να το καταναλώσουμε σκέτο.
Φτιάξτε σπιτική σαντιγί
Η σαντιγί μπορεί να συνοδεύσει πολλά από τα γλυκά μας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την τρώνε και σκέτη. Και επειδή ως γνωστόν, κάθε τι σπιτικό είναι πάντα πιο υγιεινό, ιδού ένας τρόπος να φτιάξετε σπιτική σαντιγί και μάλιστα χρησιμοποιώντας γιαούρτι ακόμα και αν έχει λήξει.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Λίγο εκχύλισμα βανίλιας
Τι πρέπει να κάνετε:
Βάλτε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε την με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει μία πιο παχύρευστη υφή. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μπολ το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε σταδιακά και τη ζάχαρη.
Η γεύση δεν είναι ακριβώς όπως αυτή της κλασικής σαντιγί, έχει όμως μία πιο ενδιαφέρουσα γλυκόξινη γεύση, όμοια με αυτή του frozen yogurt.
Συνταγή από acouplecooks.com
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / joyful
Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές για αρτοσκευάσματα
Μπορείτε για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα ψωμί χωρίς μαγιά, γλυκά ψωμάκια ή και κέικ. Για το πανεύκολο ψωμί με την μαγειρική σόδα και το γιαούρτι, ανατρέξτε στη συνταγή εδώ.
Παρακάτω μία ακόμα συνταγή για κέικ βανίλιας με γιαούρτι.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι (145 γραμμάρια)
- 3 αυγά
- ¾ φλιτζάνι +2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (175 γραμμάρια)
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι (190 γραμμάρια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (100 ml)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα λεμονιού
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Μαρινάρετε το κρέας
Υπάρχουν δύο μυστικά για νόστιμο κρέας. Το ένα είναι το κατάλληλο ψήσιμο και το άλλο το μαρινάρισμα. Χρησιμοποιήστε το γιαούρτι για να μαρινάρετε το κρέας που θέλετε να ψήσετε και δώστε του αφενός την απαραίτητη υγρασία και αφετέρου μία πιο ιδιαίτερη γεύση.