Κυριακή των Βαΐων: Τι είναι τα «βαγιοχτυπήματα» και πώς να φτιάξετε σταυρούς από βάγια
- Κυριακή των Βαΐων: Ήθη και Έθιμα
- Κυριακή των Βαΐων: Τα «βαγιοχτυπήματα»
- Πώς θα φτιάξετε σταυρούς από βάγια
- Δραστηριότητες για παιδιά
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την σημερινή ημέρα εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους Άγιους Ευαγγελιστές, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Κυριακή των Βαΐων: Ήθη και Έθιμα
Σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι Ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά.Μετά τη Λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.
Η Εκκλησία καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς…έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».
Σημειώνεται ότι στις πρώτες Εκκλησίες εορτάζονταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος.
Συγκεκριμένα στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο Επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισέρχονταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο ενώ οι πιστοί προπορεύονταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.
Στους βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα» όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την Εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά.
Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής προηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε «Εξέλθατε έθνη και θεώσασθε σήμερον τον βασιλέα των ουρανών…».
Κυριακή των Βαΐων: Τα «βαγιοχτυπήματα»
Τα παλιότερα χρόνια τα βάγια τα προμήθευαν πρώτα στα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο στις νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους.Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.
Τα «βαγιοχτυπήματα» σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: «Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα».
Σε άλλες περιοχές ακουμπούσαν τις έγκυες με βάγια, ώστε να είναι ανώδυνος ο τοκετός ενώ σε ορισμένα χωριά, τα νεαρά κορίτσια έκαναν στεφάνια από τα βάγια που τους τα έδινε ο παππάς στην εκκλησία και τα έριχναν στο ρέμα. Η κοπέλα της οποίας το στεφάνι θα έφτανε πρώτο στη ρεματιά, θα φιλοξενούσε τα υπόλοιπα κορίτσια σπίτι της για να χορέψουν και να τραγουδήσουν.
Κυριακή των Βαΐων: Γνωρίζετε γιατί τρώμε ψάρι;
Πώς θα φτιάξετε σταυρούς από βάγια
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
Με τα βάγια που πήρατε από την εκκλησία μπορείτε να φτιάξετε ένα σταυρό. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα- βήμα τη διαδικασία:
Δραστηριότητες για παιδιά
Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα με τα παιδιά σας; Πολλά και ενδιαφέροντα.
- Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά ένα πασχαλινό καλαθάκι
- Ζητήστε να σας ζωγραφίσουν την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
- Παρακολουθείστε μια παιδική ταινία με θέμα την Κυριακή των Βαίων.
- Απαντήστε σε ερωτήσεις κουίζ
- Τραγουδήστε με το παιδί σας τα κάλαντα της Κυριακής των Βαίων.
Με πληροφορίες από το ekklisiaonline.gr