Ελπίδα Ζωής: Ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να καταπολεμήσει το φαινόμενο της υπογεννητικότητας
Όσες είχαμε τη χαρά να γίνουμε μανούλες, ξέρουμε καλά πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να θέλει να φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή όμως, την ίδια στιγμή να αισθάνεται πως δεν θα λάβει τη στήριξη που απαιτεί μία τέτοια απόφαση.
Κατά κάποιον τρόπο, όλες περάσαμε από αυτό το κρίσιμο στάδιο, όπου βάλαμε στη «ζυγαριά» τα δεδομένα και είδαμε πως οι συνθήκες είναι -ή δεν είναι- ευνοϊκές, για να ξεκινήσουμε το δικό μας συναρπαστικό «ταξίδι» στον κόσμο της μητρότητας. Διότι όποια έχει βιώσει ήδη μία φορά αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, γνωρίζει ότι για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, δεν αρκεί να έχει τη διάθεση, αλλά χρειάζεται και την ανάλογη στήριξη.
Αυτός είναι και ένας λόγος, άλλωστε, που δεν μας προκαλούν έκπληξη τα πρόσφατα δεδομένα που αφορούν στην υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Διότι γνωρίζουμε πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν ζευγάρια που λαχταρούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα μωράκι, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες εμπόδια που καλούνται να προσπεράσουν για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Τα έξοδα της κύησης, των εξετάσεων και του τοκετού και η έλλειψη ιατρικών υποδομών που συναντάμε συνήθως στις ελληνικές επαρχίες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορούν να φρενάρουν τα όνειρα ενός ζευγαριού.
Και σε αυτά τα προβλήματα επιδιώκει να δώσει λύσεις η Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, η οποία έχει ως όραμα να ανατρέψει το κλίμα υπογεννητικότητας που υπάρχει στη χώρα μας, θέλοντας να στηρίξει και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις έγκυες, αλλά και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Ωστόσο, σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι μόνη, αλλά έχει για «σύμμαχο» τη Βίκος Α.Ε, με την οποία «υιοθέτησαν» 46 τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου, μέσω του ελπιδοφόρου προγράμματος «Ελπίδα Ζωής».
Αγκαλιάζοντας έμπρακτα την Ήπειρο με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας
Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζεται σε όλη τη χώρα, όμως, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, οι ακριτικές, οι ηπειρωτικές και οι νησιωτικές, στις οποίες γίνεται πολύ πιο έντονο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω αποτελεί ο Δήμος Ζαγορίου στην Ήπειρο, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 είχε μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων, ενώ τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω οι γεννήσεις, φτάνοντας τις οκτώ το 2017, τις επτά το 2018 και τις έξι το 2019.
Αυτός είναι και ο λόγος που η HOPEgenesis, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της με τη Βίκος Α.Ε., πραγματοποίησε την παρουσίαση του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής» στη Δημοτική Ενότητα Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου, «αγκαλιάζοντας» έμπρακτα την περιοχή, με στόχο να καταπολεμήσει τo ζήτημα της υπογεννητικότητας. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» αφορά στις μόνιμες κατοίκους του Δήμου, οι οποίες είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, διότι τις υποστηρίζει δωρεάν, μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε κάθε νέο ζευγάρι να μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρό του και να φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή, νιώθοντας μεγαλύτερη σιγουριά για αυτό το βήμα.
Μία σημαντική προσπάθεια με σημαντικό και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπογεννητικότητα είναι ένα θέμα με πολλά παρακλάδια, τα οποία έχουν σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τη συνολικότερη υπόσταση της χώρας. Μάλιστα, όπως τόνισε και η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Παναγιώτα Μητροκώστα, στην παρουσίαση του προγράμματος, «το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα για τη χώρα μας γενικότερα.
Δυστυχώς και με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός γερνά, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Ως Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνουμε εξωστρέφεια και προσπαθούμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν. Η HOPEgenesis με τη στήριξη της οποίας και στην Ήπειρο είχαμε γεννήσεις επιτελεί σημαντικό έργο, τώρα πλέον και με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε.». Εκτός από την Αναντιπεριφεριάρχη, στην παρουσίαση του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής» παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκος, πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς, καθώς και ενδιαφερόμενα ζευγάρια, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θέλοντας να πραγματοποιήσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή τους.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Πλιάκος Δήμαρχος Ζίτσας, Παναγιώτα Μητροκώστα Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Εύα Παπαδάκη Project Manager HOPEgenesis, Γεώργιος Σουκουβέλος Δήμαρχος Ζαγορίου, Παύλος Σεπετάς Supply Chain Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε. , Ειρήνη Κωνσταντοπούλου Corporate & Marketing Technology Manager και Ηλίας Λυμπέρης Media Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να μπορούμε να οραματιστούμε ένα μέλλον όπου θα έχει εξαλειφθεί το δυσάρεστο φαινόμενο της υπογεννητικότητας, χρειάζεται να αντικρίσουμε τα πραγματικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ένα ζευγάρι, το οποίο θέλει να αποκτήσει παιδιά, ώστε να δώσουμε άμεσες λύσεις σε αυτά. Ευτυχώς, χάρη στο πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» και τη συνεργασία της HOPEgenesis με τη Βίκος Α.Ε. στο πλαίσιο της δράσης, «Ο Β-οίκος της ζωής μας», μπορούμε να ελπίζουμε πως το «θαύμα» της γονεϊκότητας θα μετατραπεί σε μία εμπειρία, την οποία θα μπορούμε να βιώσουμε όλοι ανεξαιρέτως.