Τι γυρεύει μια Μπάρμπι ντυμένη εργάτρια στο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι; (βίντεο)
Στο χλιδάτο Παρίσι, όπου ο κόσμος τρέχει σύσσωμος αυτήν την εποχή για τα Χριστουγεννιάτικά του ψώνια, αποφάσισαν μη κυβερνητικές οργανώσεις να παρουσίασαν την Μπάρμπι ντυμένη ως εργάτρια για να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας των Κινέζων εργατών.
Η «Μπάρμπι εργάτρια», σχεδιασμένη σε ανθρώπινες διαστάσεις και ντυμένη με μπλε φόρμα εργάτη, τοποθετήθηκε κοντά στα μεγαλύτερα καταστήματα της Πόλης του Φωτός σε ένα ροζ κουτί άνω των δυο μέτρων που έγραφε «Mattee» παραπέμποντας στην γνωστή εταιρεία «Mattel» που παρασκευάζει την κούκλα.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Peuples Solidaires» και «China Labor Watch (CLW)», πήραν την πρωτοβουλία αυτήν, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να καταγγείλουν την εταιρεία Mattel, για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στα εργοστάσια της Κίνας.
Το στόμα της Μπάρμπι ήταν καλυμμένο με ταινία , τα χέρια ήταν δεμένα με αλυσίδες, ενώ πάνω στο κουτί υπήρχαν αυτοκόλλητα που έγραφαν τα «πλεονεκτήματα» της: «υψηλή αποδοτικότητα», «λειτουργία χωρίς κοινωνική προστασία», «μισθός φτώχειας».
Επιπλέον, ένας παρουσιαστής που εκθείαζε την κούκλα έλεγε πως «μπορεί κανείς να την χειριστεί εύκολα και να την εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί. Είναι ικανή να εργάζεται 13 ώρες την ημέρα για μόλις 12 σεντς εκάστη».
Η μη κυβερνητική CLW, είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο μια έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από έξι μυστικούς πράκτορες σε εργοστάσια της Κίνας παρουσιάζοντας τις πολλαπλές παραβιάσεις του εργατικού δικαίου, των ωραρίων και των αμοιβών.
Ο υπεύθυνος της CLW, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εργάτες στην Κίνα δεν έχουν συνδικαλιστικούς εκπροσώπους,. Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι πολύ συχνά ένα άγραφο χαρτί. Καθώς όμως είναι φτωχοί και προέρχονται από αγροτικές περιοχές, δεν έχουν άλλη επιλογή. Πιστεύουμε ότι η Mattel και τα εργοστάσια όπου εργάζονται αυτοί οι εργάτες, επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση. Η αποστολή μας είναι να αναγκάσουμε την Mattel να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 1997, να σέβεται δηλαδή το εργατικό δίκαιο της Κίνας και να σέβεται τα δικαιώματα εργατών. Εδώ και 15 χρόνια ή και περισσότερα, η Mattel δε σεβάστηκε ποτέ τις δεσμεύσεις της. Ψεύδονται στην κοινή γνώμη».