Tips για μαμάδες: Πρέπει να κοσκινίζετε το αλεύρι όταν φτιάχνετε γλυκά;

Γιατί σε κάποιες συνταγές πρέπει να κοσκινίζετε το αλεύρι και σε άλλες όχι; 

Tips για μαμάδες: Πρέπει να κοσκινίζετε το αλεύρι όταν φτιάχνετε γλυκά;
Bigstock

Το αλεύρι είναι από τα κύρια συστατικά πολλών γλυκών. Ωστόσο, αρκετές συνταγές ζητούν να κοσκινίσετε το αλεύρι και άλλες όχι.

Γιατί πρέπει να κοσκινίζετε το αλεύρι

Όταν κοσκινίζετε το αλεύρι και δεν το προσθέτετε απευθείας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, είναι πιο ελαφρύ και δεν υπάρχουν τυχόν σβόλοι, με αποτέλεσμα η ζύμη να είναι λεία και αέρινη.

Επίσης, ορισμένες συνταγές μπορεί να σας ζητήσουν να μετρήσετε όλα τα στέρεα υλικά, όπως αλεύρι, μπαχαρικά, κακάο κ.λπ., και μετά να τα κοσκινίσετε μαζί. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να συνδυαστούν ομοιόμορφα πριν αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά, όπως π.χ. τα αυγά και το βούτυρο.

alevri.jpg

Πότε πρέπει να κοσκινίσετε το αλεύρι

Συνήθως δεν χρειάζεται να κοσκινίζετε το αλεύρι. Είναι καλή ιδέα, ωστόσο, να ανακατεύετε πάντα το αλεύρι πριν τη μέτρηση, να το ρίχνετε με κουτάλι στη μεζούρα και αν μπορείτε να το περνάτε από ένα μικρό σουρωτήρι.

Ειδικά σε κέικ αλλά και παντεσπάνια πριν ρίξετε το αλεύρι, κοσκινίστε το. Η ζύμη τους θα γίνει πολύ πιο αφράτη.

Όταν το αλεύρι το έχετε αρκετό καιρό, κοσκινίστε το πριν το μετρήσετε για να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα.

Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από μια επιφάνεια εργασίας, αντί να το ρίξετε απλώς με τη χούφτα όταν πρόκειται να απλώσετε ή να ζυμώσετε τη ζύμη. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχετε την ποσότητα του αλευριού χωρίς να γίνει η ζύμη σκληρή ή στεγνή.

alevri-xriseis.jpg

Πώς να μετρήσετε το κοσκινισμένο αλεύρι

Εάν η συνταγή σας απαιτεί X ποσότητα αλευριού, θα πρέπει να κοσκινίσετε μια μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, μετρήστε την απαιτούμενη με ένα φλιτζάνι.

Τι γίνεται αν δεν έχετε σουρωτήρι

Εάν δεν έχετε σουρωτήρι εύκαιρο, για να αφρατέψει το αλεύρι χρησιμοποιήστε έναν αναδευτήρα.

Πηγή: southernliving.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved