Άδεια μητρότητας: Οι βασικές αλλαγές με το νέο νόμο
Τι άλλαξε στην άδεια μητρότητας;
Ως άδεια μητρότητας ορίζεται η άδεια που μπορεί να χορηγηθεί μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας, της άδειας ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο και της ετήσιας κανονικής άδειας εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της βάσει των ετήσιων προθεσμιών.
- Μέχρι πρότινος η ειδική άδεια μητρότητας είχε διάρκεια έως και 6 μήνες
- Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ ή απασχολούνται σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνους, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
- Το αίτημα απευθύνεται προς την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που υπάγεται στον ΟΑΕΔ και θα πρέπει η αίτηση να κατατεθεί από την ίδια τη μητέρα ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της σε διάστημα 60 ημερών, από τη λήξη των αδειών που αναφέρονται παραπάνω.
- Κατά τη διάρκεια της άδειας, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης καταβάλει στη μητέρα ποσό που ισούται με τον κατώτατο μισθό κάθε μήνα, όπως κάθε φορά καθορίζεται αυτός αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Τι αλλάζει με το νέο νόμο
Με το σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, Ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» και σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 αυτού, οι αλλαγές είναι οι εξής:
- Επέκταση της άδειας μητρότητας για τρεις ακόμα μήνες. Συνεπώς, έχει συνολική διάρκεια 9 μήνες.
- Από την άδεια μητρότητας, μπορούν να μεταβιβαστούν έως και 7 μήνες αυτής στον πατέρα υπό προϋποθέσεις.
- Την 9μηνη άδεια δικαιούται και η εργαζόμενη μητέρα που υιοθετεί παιδί, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών, αλλά και η εργαζόμενη μητέρα που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.
*Αφορά τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Ο νόμος ψηφίσθηκε στις 25 Νοεμβρίου και έχει άμεση ισχύ. Ισχύει και για μητέρες που βρίσκονταν ήδη σε άδεια μητρότητας εξάμηνης διάρκειας την 25η Νοεμβρίου.