Tips για μαμάδες: Υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι στο φαγητό
Αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι, υπάρχουν τρόποι χωρίς να σας φαίνεται το φαγητό άνοστο.
Όσο κι αν σας αρέσει το αλάτι στο φαγητό, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολλοί.
Τα περισσότερα τρόφιμα άλλωστε περιέχουν αλάτι είτε ως πρόσθετο συντηρητικό είτε ως ενισχυτικό γεύσης.
Αν και το αλάτι αναμφίβολα προσθέτει μια νόστιμη γεύση τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές, καλό είναι να το περιορίσετε επιλέγοντας άλλα υλικά.
Δώστε γεύση στο φαγητό σας με άλλα υποκατάστατα αλατιού
Σως καρύδας
Η σως καρύδας είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο της σάλτσας σόγιας. Περιέχει νάτριο αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Ανάλογα με τη μάρκα, η σως καρύδας μπορεί να είναι ένα καρύκευμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε αλμυρά πιάτα, όπως τηγανητές πατάτες, μαρινάδες, σάλτσες για σαλάτες και άλλα.
Χυμός και ξύσμα λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού με ελαιόλαδο είναι ένας δημοφιλής συνδυασμός όταν φτιάχνετε σπιτικές σάλτσες για σαλάτες και μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το αλάτι σε ορισμένες συνταγές. Παρότι η γεύση του λεμονιού είναι πολύ διαφορετική από το αλάτι, αναδεικνύει και ενισχύει τις γεύσεις άλλων τροφίμων. Ταιριάζει επίσης σε μη καρυκευμένα τρόφιμα όπως στήθος κοτόπουλου, φιλέτο σολομού και λαχανικά.
Βότανα και μπαχαρικά
Σκόνη σκόρδου, άνηθος, κρεμμύδι σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς είναι μπαχαρικά για να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού σας. Όταν καρυκεύετε το φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε λιγότερο αλάτι ή μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς επειδή το φαγητό είναι αρκετά γευστικό.
Μαύρο πιπέρι
Αν σας αρέσει το αλάτι, θα πρέπει να δοκιμάσετε το μαύρο πιπέρι σε κόκκους. Το αλεσμένο μαύρο πιπέρι έχει μια ξεχωριστή πικάντικη γεύση που μπορεί να αλλάξει τη γεύση του φαγητού και να προσθέσει έξτρα νοστιμιά.
Μίγμα καρυκευμάτων χωρίς αλάτι
Τα μείγματα καρυκευμάτων είναι ένας έξυπνος τρόπος για να προσθέσετε νοστιμιά στο φαγητό. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου.
Πολλά μείγματα καρυκευμάτων χωρίς αλάτι παρασκευάζονται με συνδυασμό αποξηραμένου κρεμμυδιού, σκόρδου, σπόρων σέλινου, πιπεριού καγιέν και άλλων αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών.
Πηγή: verywellfit.com