Tips για μαμάδες: Έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

Το ψωμί που σας περίσσεψε αλλά δεν είναι πια φρέσκο, δεν χρειάζεται να το πετάτε...

Tips για μαμάδες:  Έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

Μην πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί.

Bigstock

Ακόμα κι αν αποφεύγετε να τρώτε καθημερινά ψωμί, αυτό που περισσεύει και δεν μπορείτε να το φάτε γιατί είναι μπαγιάτικο , μην το πετάτε.

Υπάρχουν τρόποι να το αξιοποιήσετε, εύκολοι και πρακτικοί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Τριμμένη φρυγανιά

Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί στο multi μέχρι να τριφτεί καλά και να γίνει σαν φρυγανιά. Πριν αποθηκεύσετε την ψίχα σε ένα βάζο, μπορείτε να την απλώσετε πρώτα για λίγο σε ταψί να στεγνώσει τελείως. Είναι ιδανική για μπιφτέκια αλλά και πανάρισμα.

feta-psomi-apwleia-varous.jpg

Μπορείτε να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί με πολλούς τρόπους.

Bigstock

Κρουτόν

Μπορείτε να φτιάξετε κρουτόν με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Κόψτε το ψωμί σε δύο μεγέθη – 1 εκ. για το μικρό και 3 εκ. για το μεγάλο – ή φτιάξτε χωριάτικα κρουτόν σε κομμάτια μεγέθους αντίχειρα. Όλα είναι υπέροχα για να τα προσθέσετε σε νόστιμες σαλάτες και σούπες. Αν θέλετε να εμποτίσετε τα κρουτόν με κάποια γεύση, απλά πασπαλίστε τα με σκόρδο, μπαχαρικά ή τσίλι πριν τα ψήσετε.

Παξιμάδια

Κόψτε το ψωμί σε κομμάτια, απλώστε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα στον φούρνο να πάρουν λίγο χρώμα. Μόλις κρυώσουν, αποθηκεύστε τα σε ένα μπολ. Μπορείτε να προσθέσετε την ώρα ψησίματος αλάτι, ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Τα παξιμάδια ψωμιού είναι ιδανικά για σαλάτες, χούμους ή γκουακαμόλε.

psomi-prwino.jpg

Γυναίκα κόβει το ψωμί σε φέτες στον πάγκο της κουζίνας.

Bigstock

Σάλτσα ψωμιού

Με το μπαγιάτικο ψωμί μπορείτε να φτιάξετε την καλύτερη σάλτσα.

Θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 600 ml γάλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
  • 6 γαρύφαλλα
  • 6 κόκκους πιπεριού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • 100 γρ μπαγάτικο τρυμμένο ψωμί
  • 4 κουταλιές της σούπας κρέμα μονής ή μασκαρπόνε
  • πρέζα μοσχοκάρυδο , φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σιγοβράζετε το γάλα, το βούτυρο, το κρεμμύδι, τα γαρύφαλλα, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και τα μυρωδικά σε ένα τηγάνι για 20 λεπτά. Σουρώνετε και προσθέτετε το τριμμένο ψωμί. Σιγοβράζετε στο τηγάνι για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Με πληροφορίες από το bbcgoodfood.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved